Sju av tio våldtagna kvinnor drabbas av en frysreaktion under övergreppet. Och tvärtemot vad många tror är reaktionen biologisk och inget som går att styra med viljan.

Höga skrik på hjälp, sparkar mot förövarens skrev, offer som med överlägsen muskelstyrka trycks ner mot marken.

Om du trodde att det är så en typisk våldtäkt går till har du fel. Den vanligaste reaktionen hos den som har drabbats av ett sexuellt övergrepp är inte att göra motstånd, utan det är att bli paralyserad.

LÄS MER: Rätten friar: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

När Södersjukhuset i Stockholm frågade 298 våldtagna kvinnor svarade 70 procent att de upplevde en frysreaktion medan övergreppet pågick. 50 procent upplevde reaktionen som extrem.

– Inom den psykologiska forskningen kallas det här frozen fright. Det handlar om en del av kroppens normala försvarssystem. Reaktionen är automatisk, alltså inget som går att styra med viljan, berättar Suzann Larsdotter, sexolog RFSU.

LÄS MER: Sex utan samtycke blir olagligt – det här innebär den nya lagen

Reaktionen kan drabba den som utsätts för en extrem fara. Det kan handla om en rasande björn i skogen eller ett våldtäktsförsök.

– Reaktionen kan bli den samma. Hjärnan uppfattar att faran är övermäktig och att det inte finns något sätt att ta sig ur situationen, säger Suzann Larsdotter.

En frozen fright-reaktion kan se ut så här:

  • kroppen blir förlamad
  • det går inte att prata eller skrika
  • man förstår inte vad som händer
  • ibland stängs ögonen
  • kroppen kan börja skaka

– Det stämmer att motstånd oftast lönar sig i en övergreppssituation. Men sådan teoretisk kunskap spelar ofta ingen roll i en krissituation. Hjärnan prioriterar att överleva och då reagerar kroppen på instinkter eller intränade mönster, säger Suzann Larsdotter.

– Så du behöver inte skämmas om du inte kunde säga nej. Det kan verkligen vara ett övergrepp även om du inte gjorde någon form av motstånd. Den som har sex har alltid ansvaret att kolla av så att alla inblandade är med på allt som händer.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt