Bekämpningsmedel som tar kål på mördarsniglar kan vara skadliga för små barn och hundar.
Bekämpningsmedel som tar kål på mördarsniglar kan vara skadliga för små barn och hundar.

Se till att ha uppsikt över små barn och husdjur som leker i trädgårdar där det finns mördarsniglar. Vanligt bekämpningsmedel mot de slemmiga sniglarna kan nämligen orsaka förgiftning.

När mördarsniglarna invaderar våra gräsmattor om sommaren är det många som tar till kemikalier för att bli kvitt de slemmiga rackarna.

Flera olika sorters bekämpningsmedel mot de spanska skogssniglarna finns på marknaden. Gemensamt för dem alla är att de innehåller järn – ett ämne som effektivt tar kål på sniglar.

LÄS MER: Daniel, 40, försöker kränga färska mördarsniglar på Blocket

Men järn kan vara farligt även för oss människor.

– Låg doser kan ge magbesvär, som smärta, kräkningar och diarré. Vid höga halter kan det vara riktigt farligt och får man i sig för mycket järn kan det till och med generera dödsfall, säger Jenny Westerberg, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Vi allvarlig förgiftning kan man, utöver att riskera att dö, drabbas av kramper och så kan ens medvetandet bli påverkat. Men för att människor ska bli så allvarligt sjuka av järn krävs att man får i sig stora mängder snigelgift.

– Sextio milligram järn per kilo kroppsvikt kan framkalla allvarlig förgiftning. Och det här snigelpreparaten innehåller i regel ganska ganska låga halter av järn, så ett barn behöver äta relativt mycket av det för att det ska utgöra någon risk, säger Jenny Westerberg.

Men trots det har Giftinformationen tagit emot flera samtal från oroliga föräldrar vars barn har råkat stoppa i sig av medlet, som ofta har formen av små blå korn.

LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

– Vi har inte något fall där något barn har blivit allvarligt förgiftat. Men vi gör alltid en bedömning av hur mycket de kan ha fått i sig. Har de tagit direkt ur en förpackning finns ju risken att de har fått i sig en större mängd, säger Jenny Westerberg, som påpekar att snigelpreparaten kan vara desto farligare för djur.

– En hund till exempel äter ju mycket mer och kan hinna sätta i sig flera deciliter. Där har vi några fall där de har blivit påverkade och där man har behövt åka till en veterinär för behandling.

Lotta Möller, veterinär på Agria djurförsäkringar, bekräftar att snigelgift kan vara farligt för hundar.

– Såvitt jag förstår kan det främst ge retningar i mag-tarmkanalen, som diarré och kräkningar, med allt från lindriga till ganska kraftiga symptom, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset