Stefan Löfven har sträckt ut en hand över blockgränsen.
Stefan Löfven har sträckt ut en hand över blockgränsen.

Stefan Löfven har sträckt ut handen över blockgränsen – men får tvärnej från C och FP. Metro har pratat med Stina Morian, politisk analytiker, om vilka frågor partierna är oense kring och varför Löfvens regeringsbygge med Folkpartiet och Centerpartiet inte skulle fungera.

Svekdebatten:

– Det som talar allra mest emot ett samarbete är svekdebatten för Folkpartiet och Centerpartiet. Man har gått till val på en sak och så gör man någonting annat. Det gillar inte väljarna. Och det är inte S som kommer förlora på det, utan FP och C, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Budgeten:

–MP och S vill höja momsen på restaurangtjänster och de vill höja ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften. Om Annie Lööf går med på det nu så har hon ju stått och ljugit hela valrörelsen. Och det är klart att väljarna straffar människor som har ljugit. Det är det de har stått och bråkat om i valrörelsen. Och om S ger med sig och säger okej, vi behåller ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften, då har ju i stället de stått och ljugit. Har de plötsligt gett upp det då?

Kilometer- och bensinskatten:

– MP är kära i kilometerskatten, det är verkligen inte de borgerliga. MP vill höja bensinskatten och flygskatten. Det finns en hel del sådana saker som MP inte kommer kunna kompromissa bort, för då kommer de låta som svikare inför sina väljare.

Kärnkraften:

– Det var ju tillräckligt svårt att få en uppgörelse mellan FP och C om kärnkraften för att dessutom blanda in MP i det. Borgarna gjorde ju upp om en energipolitik som de tolkade väldigt olika, FP gick ut och sa att ”vi kommer bygga nya kärnkraftverk” medan C gick ut och sa att ”nej, det kommer inte alls hända”. Och om de var så oense då, hur oense kommer de inte bli när MP är med också? När S och FP är mest positiva till kärnkraften och de andra oerhört negativa.

Det personliga planet:

– Från vänsterhållet har man ju tidigare anklagat allianspolitiken, det är klart att det inte blir helt enkelt då. Man kan inte säga som Löfven sa att ”i går var det valrörelse, i dag är det inte det.” Det är klart att personliga relationer spelar roll när man tidigare har varit otrevliga mot varandra.

Centerpartiets historia på 90-talet:

– Det gick jättedåligt för Centerpartiet i valet när de var stödparti åt S. Och i Folkpartiets väljargrupper har två tredjedelar Moderaterna som andraparti. Att då sätta sig i samarbete med S kan vara förödande för stödet.

Sjukförsäkringen:

– Här kan jag nog tänka mig att både C och FP kan tänka sig att luckra upp reglerna något. Reformen behövdes, men det gick lite för snabbt och den blev lite för hård. Det finns nog en hel del utrymme för att prata med varandra, men jag tror att det är för tidigt.

Skolpolitiken:

– Gustav Fridolin (MP) har ju anklagat skolpolitiken för att vara ”sorteringsskola” och hemskt och dålig. S har hävdat att man satsat för lite på skolan. FP har sagt att man vill ha förstelärarna, men det har S sagt att man inte vill ha.

Trots allting som talar emot att ett samarbete skulle kunna fungera tror Stina Morian att partierna ändå kommer kunna hitta samarbete i vissa frågor.

– Frågan är bara hur mycket kompromisser man är beredd att ta för att hålla SD eller ett nyval borta. Det är bara den som gäller nu, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014