Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Framtiden kan tillhöra tjejerna. I dagarna kom en rapport från Högskoleverket som visar att mer än hälften av landets 25-åriga tjejer pluggar på högskolan – jämfört med en tredjedel av killarna i samma ålder.

– Generellt sätt är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna. Därför väljer många tjejer att skaffa sig högre utbildning än killarna, säger Susanna Holzer, filosofie doktor i nationalekonomi.

Undersökningen från Högskoleverket, som baserades på siffror från 2008, visar att av alla tjejer födda år 1984 är det 52 procent som påbörjat högskolestudier. När det gäller killar i samma årskull är det endast 32 procent.
– Att det det är så stor skillnad kan bero på att killarna fångats upp av arbetsmarknaden eller inte platsar på högskolan i lika stor utsträckning som tjejer. Överlag är fler kvinnor är män som studerar. Så har det varit i tre decennier, säger Susanna Holzer.

Varför är det så?
–Det är extra viktigt för tjejerna att skaffa sig en akademisk utbildning för att kunna konkurrera med killarna, eftersom det har blivit svårare för unga tjejer att komma in på en arbetsmarknaden. Genom att skaffa sig en hög utbildning blir man mer konkurrenskraftig, säger Susanna Holzer, som skrivit sin doktorsavhandling om jämlikhet och utbildningprestationer inom högskolan.

Enligt Susanna Holzer kan nedskärningarna inom kvinnodominerade sektorer som vården vara en annan förklaring till att så många unga tjejer väljer att börja plugga.
–Mansdominerade arbetsplatser som bygg- och transportsektorn håller på att växa. Där kan många unga killar komma in på arbetsmarknaden via exempelvis läringsplatster. Är man tjej så får många fler välja mellan att gå arbetslösa – eller börja plugga, säger Susanna Holzer.

Hur kommer arbetsmarknaden påverkas om det fler tjejer än killar som tar högskoleexamen inom några år?
–Det återstår att se, men det kommer att dröja mer än några år. När man väl kommer in i företaget visar killar oftare framfötterna än tjejer. Kvinnor kommer också halka efter per automatik på grund av familjebildningen. Men om 15 år borde man kunna se effekter av att så fler många tjejer läser på högskolan, säger Susanna Holzer.

Syoguiden: Högskolestudier – så funkar det

Syoguiden – läs senaste nytt om studier
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset