En omfattande mängd bajskorvar lämnas dagligen i offentliga miljöer.
En omfattande mängd bajskorvar lämnas dagligen i offentliga miljöer.

Mer än var tionde hundägare i Sverige låter sin jycke bajsa utan att plocka upp efter den. Anledningen? De tycker inte att det behövs.

Hundbajs på skorna – igen? För vissa är kvarlämnat hundbajs till och med ett arbetsmiljöproblem.

– Helt klart, framför allt för de som klipper gräs. Är det stora högar får de bajs på både sig själva och maskinen. Det är inte trevligt, säger Kenneth Kempendahl, parkingenjör på Södermalm i Stockholm.

En undersökning som Yougov har gjort på uppdrag av Metro visar att de allra flesta hundägarna plockar upp efter sina hundar.

Men bara i Stockholm finns det drygt 30 000 hundar registrerade, enligt Jordbruksverket. Om vi antar att en hund bajsar två gånger om dagen blir det minst 60 000 bajskorvar dagligen. I undersökningen svarar 14 procent av Stockholms hundägare att de inte plockar upp efter sin hund. Det blir alltså över 8 000 korvar som lämnas på gator och i naturen – varje dag. I riket är det 12 procent som svarar att de låter avföringen ligga kvar.

– Det är särskilt de små kvartersparkerna som tar stryk. Där samlas många hundar och plockar man inte upp så märks det snabbt. Det är framför allt tråkigt för medborgarna som ska vistas i parkerna, säger parkingenjören Kenneth Kempendahl.

Undersökningen visar att den vanligaste orsaken till att inte plocka upp hundbajset är att ägaren inte tycker att det behövs. På andra plats hamnar de som har ”glömt påse”.

– Det är varje hundägares ansvar att plocka upp efter sin hund, säger Kenneth Kempendahl.

Svaren visar också att matte är betydligt bättre än husse på att plocka upp skiten. Totalt finns det runt 800 000 hundar registrerade i Sverige.

LÄS MER: Ny framgång för dna-teknik: Hundbajs

LÄS MER: Fimpar och prillor lika äckligt som hundbajs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset