Sofia Klasson har sett baksidorna som alkhol medför. Nu engagerar hon sig för att barn och unga ska ha en plats att umgås på utan chans alkoholen ska påverka omgivningen.
Sofia Klasson har sett baksidorna som alkhol medför. Nu engagerar hon sig för att barn och unga ska ha en plats att umgås på utan chans alkoholen ska påverka omgivningen.

Efter att ha sett vänner gå ner sig i alkohol bestämde sig Sofia Klasson för att hon skulle vara en så bra förebild för sina barn som möjligt. Med det beslutet kom att hålla sig nykter.

Det var efter att Sofia Klasson, 32, sett alkoholens baksidor med människor som bland annat misshandlats och våldtagits som hon tog beslutet att bli helt nykter. Ett beslut som hon flera gånger fått försvara från oförstående reaktioner som ”dricker du inte ens vin?” och ”inte ens ett glas på helgen?”.

Och visst har också hon provat på alkohol. Som Jönköpings-Posten tidigare berättat fanns nykterhetsrörelsen med i Sofias liv redan när hon var ung, men en period i livet valde hon att gå ur för lockelsen att prova att dricka. Dock visade det sig att det inte gav så mycket som hon kanske hade hoppats.

– Jag var inget änglabarn som ungdom, jag tog någon fylla på högstadiet. Men jag fick se andra som gick ner sig i alkoholen, och såg att alkohol kan ställa till med fruktansvärda bekymmer, berättar Sofia och nämner bland annat grupptryck som en faktor för att dricka.

►LÄS MER: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Hon berättar vidare att idag finns det inget grupptryck som gör att hon väljer att gå ut, om hon väljer att göra det. Idag gör hon det för att det är roligt och för att hon själv vill. Och för Metro bjuder hon på en historia som folk kanske inte trodde kunde hända en nykterist.

– Jag kan ha lika kul utan att dricka. Jag blev nästan utslängd från krogen för att ha dansat på ett bord en gång, skrattar Sofia och fortsätter.

– Skillnaden är väl att jag tog till mig av när vakten sa åt mig och kunde stanna kvar på stället och ha roligt. Så kanske det inte hade blivit för en onykter person.

►LÄS MER: Här firar de en nykter student – och har skitkul

Sofia har två barn, och det är inte så att det förbjuds alkohol för alltid i hemmet, men förhoppningen är att debuten ska vara så sen som möjligt.

– Jag vill att mina barn ska börja dricka så sent det bara går om de måste göra det. Men om det nu händer att min tonåring kommer hem en kväll och har druckit, då är jag i alla fall nykter och kan ta diskussionen, säger hon.

►LÄS MER: Här har flest varit nyktra det senaste året

Ett engagemang hos rörelsen IOGT-NTO:s juniorförbund, Junis, har funnits sedan 2010. Och den 1 mars i år blev hon anställd som konsulent för att hjälpa barn som vill ta avstånd från alkohol och visa att det går att ha roligt även om man väljer att avstå från drickandet. Sofia förklarar att hon alltid varit en person som haft svårt att sitta still och beskriver det nya jobbet som underbart.

– Det är helt sagolikt när man får ett tack från ett barn för att man har ordnat ett disco. Det är det lyckoruset som gör att man vill fortsätta driva verksamheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa