Det finns en likhet mellan att gå på saker och att ljuga. Det fungerar för oss.
Och alla ljuger vi, om än i olika omfattning. Vi lär oss redan som barn.
– Du förklarar naturligtvis för föräldrarna att det var katten som välte vasen, trots att det var du som spelade boll inomhus och hade sönder den. Kommer du försent till jobbet säger du att det var stopp i tunnelbanan, inte att du låg hemma och såsade i sängen. Det funkar bättre för oss, säger Dan Katz.
LÄS MER: Viralgranskarens varningslista
Men det är skillnad på lögnerna som gör vardagen lugn eller gör oss socialt smidiga – och att medvetet sprida falska nyheter på sociala medier.
– De tycker förmodligen att det gagnar något som är rätt, att ändamålet helgar medlen. De vet att det är falskt, men rättfärdigar det med att åsikterna de står för är goda, och att alla andra är onda.

Enligt Dan Katz är det att likna med resonemang under krig. Varför måste jag döda den här människan som är precis som jag? Jo, för att då ger det andra landet upp och vi vinner kriget.
– Sprider du en falsk nyhet om att Stefan Löfvens klocka är värd mer än vad den egentligen är blir du inte socialt smidigare, men lögnen fungerar för att det gagnar dina syften. Du vill inte att han ska vara statsminister längre, och vill få folks förtroende för honom skakat.
Grundprincipen är enkel: Alla människor ljuger. Men du tänker inte att det är en ond handling, utan att du gör vardagen lättare eller samhället bättre.
– Men tillvaron skulle vara outhärdlig om alla alltid var ärliga. När jag är trött vill jag inte höra att jag ser ut som Keith Richards efter en världsturné. Små vardagslögner är ett socialt smörjmedel. Problemet är när man ljuger för att tillskansa sig fördelar på bekostnad av andra.
LÄS MER: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare