Därför mår vi illa av ”The Hobbit” OBS, bilden är ett montage.
Därför mår vi illa av ”The Hobbit” OBS, bilden är ett montage.

En helt ny filmteknik ligger till grund för Peter Jacksons senaste storfilm. Men efter visningarna kommer rapporter om illamående och huvudvärk. Metro reder ut vad problemen beror på.

Gustav Hugosson

– Det tog ett tag innan man vande sig. Vissa saker gick onaturligt snabbt. Jag hade hellre sett den i vanligt format, säger Fabian Kühlhorn, 25, jobbar på designbyrå, från Kungsholmen. – Jag tycker att det är svårt med 3D överhuvudtaget, säger Ester Thelander, 22, student från Kungsholmen.

Gustav Hugosson

– Ibland blev bilden dubbel, och texten. Man blev lite yr i början, säger Inez Jönsson, 23, student från Södermalm. – Jag tänkte på det lite i början, en bilden fick två konturer. I slut kom en storbild, den ”färska bilden” är nästan för bra, man såg varenda por, säger Folke Kühlhorn, 16 år, student från Södermalm. – Jag tänkte inte så mycket på det. Men i vissa rörliga scener blev man lite yr, det var svårt att fokusera, säger Sigge Kühlhorn, 23, student från Södermalm.

Många har klagat på bristerna i 3D-film, som suddiga bilder och ljussvaga scener. ”Sagan om ringen”-regissören Peter Jacksons lösning är en helt ny filmteknik. Julens storfilm ”The Hobbit” är filmad med 48 bilder per sekund, dubbelt så många bildrutor som i traditionella filmer. Men den nya tekniken har skapat en våg av illamående.
– Jag har aldrig varit med om en så fysisk påverkan i en biosalong. Att bli påverkad så fysiskt är bortkastat om filmen är känslomässigt kall, säger Hynek Pallas, filmrecensent, till Metro.

Efter att ha sett den nya filmen instämmer han i rapporterna om huvudvärk och illamående, vilket han upplevde både under och efter visningen.
– Efteråt kände jag en kombination av vinterkräksjuka och migrän. Men de flesta av mina kollegor hade inte känt någonting.

Den nya tekniken med fler bildrutor ger skarpare bild vilket kritiserats av många som tycker att filmen ser för verklig ut och påminner mer om en dokumentär än spelfilm.
– Själv upplevde jag att det fanns bilder där mina ögon hade svårt att ställa om. Det är inte bara det extremt skarpa djupet i 3D, vissa scener är skarpa på ett sätt som bilder inte är skarpa, och jag kände hur mina ögon började leta, säger Hynek Pallas.

Björn Thuresson är forskare vid Visualiseringscentrum, VIC, på KTH. Enligt honom är det 3D-tekniken, inte den höjda bildhastigheten, som kan skapa huvudvärk.
– Det är kopplat till 3D:n, och det är inte så konstigt att det är så. När man gör filmen jobbar man med ett snittvärde som säger att publiken har kanske 60 millimeter mellan ögonen. Men det har inte alla, så för vissa blir effekten lite sämre, och för andra blir det till och med plågsamt, säger han.

Eftersom 3D-film bygger på att varje öga matas med varsin bild, filmad från olika vinklar, är avståndet mellan ögonen avgörande för effekten. Men illusionen av 3D i biosalongen skapar inte bara illamående, den kan rent av vara skadlig i längden.
– Det finns en del forskare som börjat resa lite farhågor. Om vi hela tiden lurar hjärnan att det finns djup i bilder så skulle det kunna påverka vårt normala djupseende. Än så länge finns inte tillräckligt med underlag för att avgöra detta, men det finns forskare som tror det.

Att ”The Hobbit” filmats med 48 bilder per sekund tror inte Björn Thuresson påverkar biobesökarnas välmående.
– Vår hjärna är otroligt duktig på att sortera bort. Skulle vi ta in all information omkring oss så skulle vi få ett överflöd. Men så fungerar inte vår hjärna, den byter fokuspunkt. Vi kan inte drabbas av ”information overload”, säger han till Metro.

Men att så många uppger att de mår illa av Tolkien-filmatiseringen kan också delvis ha en annan förklaring. När nyheten sprider sig är det inte omöjligt att många biobesökare upplever att samma sak drabbar dem, utan att det nödvändigtvis stämmer.
– Till exempel så går antalet självmordsfall upp efter att en tidning publicerat en nyhet om ett självmordsfall. Kan en tidningsartikel inspirera oss till självmord kan det säkert inspirera till att klaga över huvudvärk, säger Oskar Henrikson, legitimerad psykolog.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset