Linda Wainwright Höckerfelt är representant för nätverket Stolta föräldrar till hbtq-barn i Stockholm.
Linda Wainwright Höckerfelt är representant för nätverket Stolta föräldrar till hbtq-barn i Stockholm.

Det finns skäl till oro för att det toleranta och öppna Sverige som vi lyckats bygga upp nu hotas allt mer. Av krafter som inte ser människor som jämlika, som inte respekterar människors kulturella och normativa olikheter, skriver Linda Wainwright Höckerfelt.

I dag uppmärksammas Internationella dagen mot homo- och transfobi, IDAHOT. Vi i Stolta föräldrar till hbtq-barn är föräldrar som står upp för våra egna barn och hela hbtq-rörelsen. Vårt namn är en påminnelse om att alla är någons barn.

Att bli förälder är livsomvälvande. Kärleken till en liten person som man ännu inte lärt känna växer sig snabbt stark, och i samma ögonblick som barnet föds infinner sig också den djupt rotade skyddsinstinkten. Är du hungrig? Har du ont?

►LÄS MER: ”Därför är det aldrig okej att felköna”

Vi har kommit långt när det gäller hbtq-rättigheter i Sverige. Att komma ut som hbtq i dag är nog lättare än någonsin. Dock är den psykiska ohälsan stor hos hbtq-personer och i synnerhet transpersoner, vilket vittnar om att det fortfarande finns problem. Ohälsan är inte en konsekvens av att man är hbtq, utan den minoritetsstress som ofta drabbar dessa personer till följd av samhällets rådande normer. Transpersoner möts fortfarande av okunskap och fördomar i större utsträckning. Än kvarstår hål i lagstiftningen som gäller transpersoners rättigheter.

Förra veckan halkade Sverige ner på listan som årligen rankar europeiska länders ställning när det gäller hbtq-rättigheter. I Sverige har en stor social rörlighet varit en viktig byggsten i ett samhälle med respekt och förståelse för varandras olikheter. Tyvärr ser vi i dag en utveckling i motsatt riktning. Vi har folkvalda som försvårar för hbtq-personer och vill försvaga deras rättigheter. Det finns skäl till oro för att det toleranta och öppna Sverige som vi lyckats bygga upp nu hotas allt mer. Krafter som inte ser människor som jämlika, som inte respekterar människors kulturella och normativa olikheter. Alla dessa krafter är krafter som borde oroa.

►LÄS MER: Martin: ”Han försökte våldta mig – för att jag är transsexuell”

Att komma ut som hbtq för sina föräldrar är oftast en stor lättnad, tyvärr inte alla förunnade. Det är helande att kunna vila i en famn och veta att man är älskad precis som den man är. För de flesta familjer vars barn kommit ut rullar livet på – en resa full av glädje, sorg och oro så som livet är för många föräldrar. Men, för en förälder till ett hbtq-barn finns ofta ytterligare en dimension av oro. Kommer hen att bli utsatt för andras fördomar och hat? Ett obesvarat sms från tonåringen en sen natt kan lätt dra igång ett maskineri av tankar och stress. Kan mitt barns uttryck ha provocerat någon på tunnelbanan?

Tanken vid att ens barn skulle vara föremål för någon annans ondska väcker en urkraft av vilja till försvar, den djupt rotade lejonmammainstinkten. Rädslan och krigsberedskapen infinner sig i en slags blandning. Beredskapen att skydda mitt barn, men även alla unga hbtq-personer som bara vill leva sitt liv så som de är, gör sig påmind.

►LÄS MER: Så tycker partierna om att införa ett tredje juridiskt kön

Så behövs Stolta föräldrar? Behövs IDAHOT? Svaret är ja. Vi måste försvara och upprätthålla all den acceptans som vi har nått idag, och vi måste fortsätta påverka så att det blir ännu bättre. Stolta föräldrar vill visa just att vi finns. Kärlek och kamp för ens barn är en sådan kraft som de flesta kan relatera till, och vi vet att den berör.

Det kommer alltid födas hbtq-barn och därför kommer vi alltid behövas. Likaså behövs vi varje år för att påminna oss om att det är en lång väg kvar tills det att hbtq-personer fått alla de rättigheter och den respekt som de ska ha, oavsett var på jorden de bor.

Linda Wainwright Höckerfelt

Representant för nätverket Stolta föräldrar till hbtq-barn i Stockholm, en medlemgrupp i RFSL Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om föräldrar hbtq