I en bild som delats av det amerikanska inrikesdepartementet syns en småfågel rida på en flygande vråk. Men bilden handlar egentligen inte om att fågeln liftar utan att den försvarar sig mot den större fågeln.

Under tisdagen publicerade USA:s inrikesdepartement en bild som föreställer en Rödvingetrupial som rider på en Rödstjärtad vråk. Bilden har fått stor uppmärksamhet och många skämtar om hur fågeln liftar med sin större artfrände.

Att småfåglar skulle lifta med andra småfåglar är ett vanligt påstående, och de senaste åren har många bilder som föreställer fåglar som till synes rider på andra fåglar cirkulerat.

► LÄS MER: Måsarna bajsar ner Tommys hus – nu får han rätt att skjuta dem

Men egentligen rör det sig inte om att småfågeln liftar, utan att den försvarar sig. Det säger Anders Wirdheim, informationschef på Sveriges ornitologiska förening, till Metro.

– Det förekommer inte att fåglar liftar, det har varit en myt som funnits i många år. Men så är det inte, säger han.

Istället är det så att småfåglar ofta blir mobbade av rovfåglar, och att de mindre fåglarna då försöker försvara sig genom att hacka med näbben. Det förekommer också att småfåglar bajsar på rovfåglar som mobbar dem.

– När småfåglar attackerar rovfåglar gör de det för att anfall är bästa försvar, och då kan de jaga bort faran. Så länge de har kontroll på faran är det ingen fara så att säga, säger Anders Wirdheim.

► LÄS MER: Ja, fåglar som äter tuggummi kan dö – tur att de inte gör det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur