Alla plågsamma timmar med ”Gubben Noak” visslande ur blockflöjten kan ha varit värt besväret. Forskare vid Northwestern University i USA har upptäckt att hjärnans reaktionshastighet är snabbare hos människor som spelat instrument någon gång i livet, skriver Time Magazine.

Kinga Lezanska Sjölin

Andrew, 7, spelar blockflöjt i Torgny Centres klass på Geijerskolan i Malmö.   – Hjärnan är på hela tiden. Den är on i stället för off, säger han. 

I den nya studien framkommer det att äldre människor som någon gång spelat ett instrument i minst fyra år reagerar på tal en millisekund snabbare än andra. Det kanske inte låter som särskilt mycket, men det gör en stor skillnad för talförståelsen hos gamla.
– Det visar på att det är viktigt att barn får musikalisk utbildning för att kunna åldras hälsosamt, säger studiens författare Nina Kraus, enligt Time.

Även testpersoner som inte rört ett instrument på 40 år visade en snabbare reaktionsförmåga. Om det var lika lång tid sedan du packade ned blockflöjten i fodralet för sista gången så kan du alltså räkna med att den gör viss nytta än i dag. Blockflöjtsläraren Torgny Centre på Malmö Kulturskola delar uppfattningen om att det är utvecklande för oss att spela instrument.

– När du anstränger hjärnan söker synapserna nya vägar. Det är det som händer när vi spelar. Det är en oerhört bra grej, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset