Lita inte på efterlysningar som inte hänvisar till polisen som kontakt.
Lita inte på efterlysningar som inte hänvisar till polisen som kontakt.

Dela inte, kommentera inte, gilla inte – så lyder polisens råd om efterlysningar i sociala medier. Tanken med att dela inläggen är god, men Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på polisen, varnar för konsekvenserna.

– När en privatperson efterlyser någon kan det i värsta fall vara en våldsbenägen person som söker efter någon med dold identitet. Ofta är det män som söker efter kvinnor. Människor delar godtroget inläggen, men det kan leda till att en gärningsman hittar sitt offer som levt dolt, säger Anders Ahlqvist till Metro.

Anders Ahlqvist rekommenderar att man alltid vänder sig till polisen med information om en efterlyst person och aldrig kontaktar en privatperson. Handlar det om en försvunnen person som faktiskt är efterlyst så kommer polisen att veta om det och hantera informationen på ett korrekt sätt.

LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

– Vi har gått ut i media och pratat om riskerna med att dela efterlysningar. Det har gjort att sidor som Missing People nu alltid hänvisar till polisens nummer i deras inlägg, säger Anders Ahlqvist.

Missing People Sweden är en ideell organisation som publicerar efterlysningar på sin Facebook-sida. I inläggen ombeds de som har information om en efterlyst person att ringa polisen. De ber också alla som kommenterar att hålla en god ton i kommentarsfältet.

Videon visar fler exempel på varför du inte ska dela efterlysningar.

 

Polisen har tidigare skrivit på sin hemsida om hur man ska tänka kring efterlysningar i sociala medier. Förutom att kontakta polisen på numret 114 14, ges rådet att visa respekt och inte spekulera om en efterlyst persons öde eller kommentera om dess utseende, vilket kan vara mycket känsligt för den saknades familj och vänner.

LÄS MER: Inga belägg för att kedjebrev om pedofil på Facebook stämmer

Trots att råden finns, rekommenderar Anders Ahlqvist att man inte ska dela efterlysningar i sociala medier och aldrig om det står ett annat kontaktnummer än 114 14.

– Det är svårt att vara källkritisk i sociala medier och enkelt att skapa falska profiler som verkar vara trovärdiga. Därför kan man inte veta om efterlysningen är riktig eller inte.

Metro har tidigare skrivit om fall där människor blivit falskt efterlysta. Här är några exempel.

De drabbades av falska efterlysningar

Efterlystes av ”pappa”

En man som uppgav sig att vara Simon Berneblads pappa delade ett inlägg på Facebook om att Simon var försvunnen. Inlägget hängde ut Simon, som då var 18 år gammal, med namn och bild och delades sammanlagt 27 000 gånger. Detaljerna om Simon stämde inte, men texten var välskriven och lät trovärdig. Trots att Simon skrev att inlägget var falskt så fick han samtal från släkt, vänner och okända som sa att han skulle gå hem.

– Det var fruktansvärt läskigt, har Simon berättat för Metro.

Dottern efterlystes som saknad

Johanna Engbergs fyraåriga dotter Olivia bildkapades i en falsk efterlysning på Facebook. Olivia hängdes ut som försvunnen i Danmark – och och bilden delade över 8 500 gånger.

– I dag, när vi hamnat i den här situationen, känns det som att jag aldrig mer kommer publicera en bild på min dotter. Det är helt sjukt hur maktlös man blir, har Johanna tidigare sagt till Metro.

Hennes skyddade identitet röjdes

En man lade ut en bild på sina barn på Facebook och bad om hjälp att hitta dem. Bilden fick tusentals delningar  – och till slut sågs den av en person som kunde berätta vart barnen befann sig tillsammans med sin mamma. Men mamman hade flytt från barnens pappa och levde under skyddad identitet. Delningarna av den falska efterlysningen ledde därför till att kvinnan tvingades flytta in på en kvinnojour.

Hängdes ut som mördare

En man i Eslöv hängdes ut som mördare på internet, vilket Skånskan tidigare rapporterat om. Han hade befunnit sig på en fest där en 23-åring dödades när han skulle avstyra ett slagsmål. På flera sajter hängdes mannen sedan ut med namn och bild – och pekades ut som den som skulle ha tagit livet av 23-åringen. I själva verket hade han dömts för misshandel och olovlig körning.

– Jag är rädd och känner mig hotad, har mannen sagt till Skånskan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset