Steve Jobs i sin polo, Angela Merkel i byxdräkt och Mark Zuckerberg i t-shirt. En standardiserad outfit spar energin till andra beslut.
Steve Jobs i sin polo, Angela Merkel i byxdräkt och Mark Zuckerberg i t-shirt. En standardiserad outfit spar energin till andra beslut.

Steve Jobs, Angela Merkel och Mark Zuckerberg har två saker gemensamt: Framgångsrika karriärer och standardiserade outfits. Människor som alltid bär samma sorts kläder sparar sin hjärnenergi till andra – större beslut.

Det finns en anledning till att Tysklands förbundskansler Angela Merkel alltid har samma sorts byxdress på sig men i olika färger. Och att Facebooks grundare Mark Zuckerberg har gett den melerade gråa t-shirten ett ansikte. Steve Jobs, Apples grundare, sågs nästan aldrig utan kombinationen svart polo och jeans. Att de alltid bar eller bär samma outfits beror på "information overload". Ett överflöde av information när hjärnan säger stopp till ny information, rapporterar CNN. 

► LÄS MER: Matilda, 27, har haft likadana kläder på jobbet i tre år – för att slippa klädstressen

Tidigare sa man att hjärnan kan hantera mellan fem och nio saker samtidigt. 
– Vi vet nu att det inte är sant. Det är en helt galen överskattning. Våra hjärnor kan bara fokusera på tre saker på en gång. Den som försöker jonglera med mer än så kommer att förlora hjärnkapacitet, säger Daniel Levitin, hjärnforskare och psykolog till CNN. 

I dagens informationssamhälle har informationen tagit över, vi får hela tiden ny information att ta ställning till. 

– Om du tar massor med små beslut, som ska jag läsa detta mejlet nu eller senare? Ska jag spara det? Ska jag skicka det vidare? Måste jag skaffa mer information? Ska jag slänga det i skräpkorgen? Det är en handfull av beslut bara där och du har inte gjort någonting meningsfullt, säger Levitin. 

► LÄS MER: Experten: 10 tips som motverkar stress och skador på jobbet

När våra hjärnor har svämmat över av information leder det till ”decision fattige”, en slags uttmattning för att ta beslut. Och den som vill nå långt i sitt arbete ska kanske fundera över att göra som Jobs, Merkel och Zuckerberg – spara hjärnenergin till de viktiga besluten och klä sig likadant varje dag. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset