Enligt en rapport från FN:s vetenskapspanel för biologisk mångfald (IPBES) hotas över en miljon arter av utrotning. Det kan vara svårt att förstå varför vi människor ska bry oss om några djur- och växtarter försvinner. Sanningen är att luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter är helt beroende av den biologiska mångfalden.

En tredjedel av alla grödor vi äter är beroende av pollinatörer som bin, humlor och fjärilar för att kunna växa och producera mat. Utan pollinatörer skulle det alltså bli en akut brist på mat. Livsmedel som bär, nötter och frukt är de som är mest beroende av pollinatörerna.

LÄS MER: En miljon arter riskerar att dö ut: ”Stora samhällsförändringar krävs”

Men förutom maten påverkar den biologiska mångfalden även vår hälsa på andra sätt. I dag används över 50 000 olika växtarter för att tillverka olika mediciner och läkemedel. Ett av de mer märkliga exemplen på det hittar man i pälsen på sengångare i Central- och Sydamerika. Forskare från Panama och USA har upptäckt en svamp som växer i pälsen på sengångare som tros kan användas i mediciner mot en rad olika sjukdomar, bland annat cancer och malaria.

LÄS MER: Fjärilens överlevnad hotad: Så kan du påverka

Förutom att växter och träd ger oss mat så har de även andra viktiga egenskaper som hjälper oss människor. Genom att de producerar syre och binder koldioxid motverkar de den globala uppvärmningen. Men processen gör också att träd fungerar som en naturlig luftrenare och binder upp partiklar i luften som kan vara farliga för människor. Därför satsar nu städer som London, New York och Milano på att plantera fler träd i stadskärnorna för att förbättra luften.

LÄS MER: Världsnaturfondens expert: ”Ät inte ekologiskt enbart för klimatets skull”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset