Plånboken påverkas inte särskilt mycket av bolagens rapporter.
Plånboken påverkas inte särskilt mycket av bolagens rapporter.

Bolagens rapporter påverkar inte ditt sparande särskilt mycket. Däremot kan de säga en hel del annat om din ekonomi. Visste du till exempel att bankerna tjänar allt mer på bolån? ”Handelsbanken tjänar 10 procent mer – då är det dags att pruta”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

I förra veckan drog den svenska rapportfloden i gång på allvar. Men spelar rapporterna egentligen någon roll för vanliga småsparare? Både ja och nej svarar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

– Majoriteten av svenskarna sparar i fonder och då påverkas sparandet inte så mycket av rapportfloderna. Men bolagsrapporterna kan påverka andra saker som bostadspriser och möjligheterna till att få jobb, säger han.

Plånboken påverkas alltså måttligt, Volvo steg exempelvis sju procentenheter efter att ha presenterat sin rapport i fredags men för en fondportfölj betyder det kanske en ökning på 0,1 procent, enligt Claes Hemberg.

– Det märks knappt på kontot. Det är mer för den som är mer nördigt intresserad av ekonomi. Ungefär som att följa olympiska spelen när vissa bryr sig om siffrorna på hundrameter medan andra bara bryr sig om att det är en fest. Nu är det stor fest på börsen, säger han.

LÄS MER: Guide: Lär dig tyda i rapportfloden

Störst påverkan på den svenska ekonomi har industribolagen men även bankernas rapporter kan ge en bild av hur det står till i ekonomin.

– Sen har vi byggbolagen och där kan vi hitta beskrivningar på vart bostadspriserna är på väg, säger Claes Hemberg.

Även utländska bolag kan säga en hel del om vart världen är på väg. Och även i USA pågår nu en rapportflod.

– För att förstå vart teknikvärlden är på väg är det spännande att titta på Google, Amazon och Facebook. De gör stora vinster nu och tjänar bra med pengar – de är både lönsamma och växer, säger Claes Hemberg.

I veckan presenterar flera stora svenska bolag sina rapporter, bland annat Postnord, Vattenfall, Swedbank och Wallenstam.

– Swedbank är spännande. Där har svenskarna sina största andel bolån. Deras räntor har inte sjunkit men frågan är om de ändå tjänar mer pengar, det tror jag att de gör, säger Claes Hemberg.

LÄS MER: Börsen i topp inför rapportsäsong

Vanligaste rapportorden förklarade

Omsättning: Intäkter från försäljning.

Finansnetto: Summan av intäkter från räntor och kostnader av räntor.

Rörelseresultat: Resultatet innan finansnetto, alltså resultatet i själva verksamheten före räntor och skatter.

Nettovinst: Helt enkelt resultatet efter skatt.

Soliditet: Skuldmått, hur stor del av tillgångarna som är finansierade av eget kapital.

Likviditet: Hur mycket pengar som finns tillgängligt, hur mycket pengar som finns i kassan.

Volatilitet: Svängningar på exempelvis en aktie. Stabil är motsatsen.

Vinstvarna: Ett börsnoterat företag kan gå ut med en vinstvarning om det inte längre tror att vinsten för perioden kommer att bli lika hög som tidigare prognosticerat. Benämningen är motsägelsefull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset