Det har kallats för ”historiens största läcka”, där sammanlagt 11,5 miljoner dokument avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama har hjälpt allt från toppolitiker och sportprofiler till ökända kriminella att gömma enorma summor pengar genom att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Men hur påverkar det oss svenskar?

Enligt SVT:s granskning har mellan 400 och 500 svenska företag och personer figurerat i de läckta Panamadokumenten. Starkast koppling har den svenska storbanken Nordea – som är den sjätte mest aktiva banken i världen när det gäller att hjälpa sina kunder att undvika skatt med hjälp av brevlådeföretag i skatteparadis, skriver SVT. Andra banker som figurerar är Swedbank, Handelsbanken och Carnegie.

– Nordea kommer på elfte plats av alla cirka 14 000 banker i databasen, säger SVT:s reporter Joachim Dyfvermark till Svenska Dagbladet.

Bolagsstrukturerna i de läckta dokumenten är komplexa och som lekman kan det vara svårt att få grepp om hur ett offshorebolag i Bahamas påverkar dig som privatperson. Så varför ska du bry dig?

Än så länge finns inga exakta siffror på hur mycket pengar som försvunnit ur den svenska statskassan, men enligt Sven Bergman – en av journalisterna som har tagit del av de läckta dokumenten på SVT:s Uppdrag Granskning – får den svenska skatteflykten enorma konsekvenser för hela vårt välstånd.

– Det är vår välfärd som står på spel. Skatteverket beräknar att det försvinner 46 miljarder varje år för att svenska privatpersoner och bolag använder sig av skatteparadis. Enligt våra uträkningar motsvarar det förskoleplatser för 344 000 barn med allt inräknat; lokaler, personal och mat. Det omfattar 70 procent av alla förskolebarn, säger Sven Bergman till Metro.

►LÄS MER: Finansinspektionen vill utreda Nordea

Även personalbristen i sjukvården skulle kunna stävjas om skatterna stannade i Sverige, menar Sven Bergman.

– Det skulle räcka till att anställa 120 000 undersköterskor i vården. 46 miljarder motsvarar också skolgången för alla mellanstadieelever i årskurs fyra, fem och sex. Det är också 40 gånger mer än vad hela barn- och ungdomsidrotten får i stöd av staten, vilket är en dryg miljard, säger han.

Vilken effekt Nordeas inbladning i Panamaläckan kommer att få för konsekvenser för deras kunder vågar Sven Bergman inte sia om.

– Men jag är övertygad om att de flesta kunder inte ställer upp på att deras bank är en viktig spelpjäs i att hjälpa personer att sätta upp högst tveksamma brevlådestrukturer för att i många fall skattesmita, säger han.

Men än så länge kan man inte slå fast att bankerna begått något brott?

– Generellt så kan vi inte säga att det är brottsligt utan man måste titta på varje enskilt fall. Det är inte brottsligt att skapa brevlådeföretag utan det väsentliga är vad de används till. Men används de till skatteflykt är det ett brott, säger Sven Bergman.

Till SVT har Nordea sagt att de ”tar sitt ansvar” sedan 2009 – men enligt granskningen administrerar Nordea fortfarande 100 aktiva brevlådeföretag.

– Vad som hände före 2009 är jag lite osäker på, däremot vet jag att vi 2009 styrde upp de regler och strukturer som fanns för att det här inte skulle vara möjligt. Vi har successivt trappat ner den här typen av verksamhet. När vi blev transparenta med det tappade vi också en del kunder, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea, till DN.

Swedbank, Handelsbanken och Banque Öhman som också pekas ut i Panamadokumenten tillbakavisar anklagelserna. 

– Vi erbjuder inte den här typen av tjänster, säger Lars Bjerrek, styrelseordförande i Banque Öhman till Aftonbladet. 

Under måndagen meddelade Skatteverket att de kommer att begära ut information om vilka svenskar som finns omnämnda i Panamadokumenten.

►LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Panamaläckan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset