Hosta och nys ALLTID i armvecket för att minska smittorisken.
Hosta och nys ALLTID i armvecket för att minska smittorisken.

Småbarnsföräldrar uppmanas att hålla sina bebisar hemma på grund av ett ovanligt intensivt år för RS-viruset. Här är sakerna du kan tänka på för att minska smittspridningen.

Det är en extra intensiv säsong för RS-viruset varnar läkare. Ett virus som oftast märks som en vanlig förkylning hos friska vuxna – men som kan vara farligt för de yngsta och äldsta. Läkare har uppmanat föräldrar att ”hålla sina bebisar hemma”.

– Man blir sjukast första gången man får det i livet, när man har små trånga luftrör, säger Malin Rinder, överläkare och chef för funktionsområde akut barnvård på Karolinska Solna.

LÄS MER: Lilla Nova dog i en kvävningsolycka – nu vill mamman varna andra

För att undvika smittspridning och fara för de små barnen finns det saker du kan göra och tänka på – oavsett om du har barn eller inte.

Du känner dig sjuk och åker buss eller befinner dig på annan offentlig plats.

– Då kan det vara bra att gå undan så att du inte sitter nära en liten bebis som kan vara skör, säger Malin Rinder.

Du måste hosta eller nysa och är i närheten av andra.

– Man ska vända sig bort och hosta eller nysa i armvecket, inte i handen. Och snoriga näsor ska man tvätta.

När du hostar eller nyser bildas nämligen ett moln av droppar, är du sjuk kan molnet innehålla viruset.

– Virus kan överleva när det är fuktigt. Allt som är synligt, fukt och slem, ska torkas bort om det hamnar någonstans.

Du ska träffa en vän som har en liten bebis.

– Om du känner dig sjuk bör du inte åka dit. Vi tycker ju att det är så mysigt med små bebisar, alla vill klappa dem och titta ner i vagnen. Inte sällan ser man ju små bebisar som går från knä till knä. Så här års kan man undvika det – se men inte röra, säger överläkaren Malin Rinder.

LÄS MER: Storstadsråttorna kan göra dig sjuk

Vad är RS-virus?

RS-virus, som står för respiratoriskt syncytievirus, är ett virus som smittar lätt och som är vanligare under vinterhalvåret.

Det börjar ofta som en vanlig förkylning med snuva, hosta, irriterade röda ögon och lindrig feber.

För vuxna och äldre barn leder det oftast inte till några större besvär. Men barn under ett år kan bli riktigt sjuka med ansträngd hosta, segt slem och andningssvårigheter.

Rekommendationerna är att söka vård om barnet inte orkar äta, får andningsuppehåll, blir mycket trött eller om barnet är blekt eller blåaktigt, vilket syns mest på läpparna och under naglarna.

Viruset smittar bland annat genom direktkontakt med en sjuk person, genom kontakt med föremål en sjuk person varit i kontakt med eller genom att en sjuk person nyser eller hostar och ett moln av droppar bildas.

Källa: 1177.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset