”Bättre att stå på scenen när hundra pekar finger än att vara en av de hundra som pekar finger.” Så sa en klok chefskollega till mig en gång när jag hade lyckats, ehrm, mindre bra med ett projekt. Det var en trösterik påminnelse om något ganska självklart – den som aldrig tar några risker når sällan någonstans. Men det finns faktiskt fler skäl än så att göra misstag på jobbet.

Nästan hälften av det du gör en vanlig dag sker på autopilot. Vi ska vara tacksamma att vi har en hjärna som är konstruerad för att vi ska klara av massa saker automatiskt. Det skulle kosta massa energi om varje promenad till jobbet eller kaffekopp du dricker krävde din fulla uppmärksamhet. 

LÄS MER: Ge inte skitstövlarna för många chanser

Men det är inte bara av godo. I praktiken begränsas vår handlingsfrihet av vår tendens att lätt forma vanor som sedan styr våra beteenden. Inlärda ”livsregler” om hur saker och ting ska vara bidrar också till att tänkande och beteenden stelnar. Sådana livsregler är inte ovanliga hos exempelvis perfektionister som tänker saker som ”om man inte presterar sitt allra bästa kan man lika gärna låta bli”. En tydligare fiende till kreativitet och produktivitet går inte att hitta.

Motsatsen till detta rigida sätt att fungera kallas psykologisk flexibilitet. Det är förmågan att i en situation agera medvetet, i den riktning du vill, istället för att styras av automatiska beteenden och djupt rotade tankemönster. Hög psykologisk flexibilitet har i forskning kopplats till massa positiva utfall, som ökad stresstålighet och förbättrad prestation på arbetsplatsen. Det fina är att förmågan kan tränas upp, och att ta sig åt rätt håll behöver inte ens vara särskilt krångligt. 

LÄS MER: Vi överskattar snygga och långa människor i rekryteringar

Ett bra första steg kan vara just att göra bort sig. Eller i alla fall att utsätta sig för risken. Testa att prata först på ett möte fast du inte ”borde”. När vi bryter mönster slås autopiloten av, vi blir närvarande i det vi gör och lär oss nya sätt att vara. Bäst av allt – du lär dig att världen inte går under och att du är fri att välja hur du vill agera. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset