Använd inte varmvattnet i kranen till annat än att tvätta saker med – annars riskerar du att få i dig för mycket metaller.
Använd inte varmvattnet i kranen till annat än att tvätta saker med – annars riskerar du att få i dig för mycket metaller.

Använd inte varmt kranvatten som dryck eller i matlagningen, rekommenderar Livsmedelsverket. Men varför är det så?

Vattnet i kranen blir varmt genom att man värmeväxlar på olika sätt, till exempel värmer det kalla kranvattnet med varmt fjärrvärmevatten.

– Men problemet med värmeväxlingen är att det kan läcka ut saker från fjärrvärmevattnet till det uppvärmda kallvattnet, säger statsinspektör Torbjörn Lindberg på Livsmedelsverket.

Och det vattnet är inte renat?

– Det är säkert inte någon superkvalitet på det, nej.

►LÄS MER: Här finns Sveriges godaste kranvatten

För att varna för det här läckaget så använder en del fjärrvärmeleverantörer ett grönt färgämne.

– Så om det dyker upp grönt vatten i din varmvattenkran så ska du kontakta fjärrvärmeleverantören. Det ställer ibland till med lite oro bland folk.

Enligt energibolaget Fortum värme är deras vatten renat och avsaltat – den enda tillsatsen är den gröna ofarliga färgen. En del andra bolag tillsätter kemikalier för att minska påverkan på rören.

Om du inte använder fjärrvärme utan driver värmeväxlingen med el så är det ändå problematiskt att använda varmvattnet i kranen direkt för att skölja livsmedel eller dricka.

– Koppar i rören eller armaturer med nickel eller bly i, allt det läcker ut lättare om vattnet är varmt.

Vad är problemet med det?

– Det är onödigt. Ingen kommer att dö eller få någon allvarlig sjukdom, men småbarn och känsliga individer kan få magproblem av till exempel för mycket koppar.

Andra effekter av koppar i till exempel badvatten är gröna avlagringar och du kan få grönt hår som blondin.

►LÄS MER: Professorn: Du behöver inte tänka på att dricka vatten

En annan fara är bly, även om mängden bly vi utsätts för har minskat kraftigt de senaste 20 åren.

– Men vi är väldigt intresserade av att minimera intaget av bly, säger Torbjörn Lindberg.

Blyförgiftning ger oklara symtom som trötthet och dålig aptit. Det kan också skada nervsystemet samt de röda blodkropparna och kan leda till blodbrist, enligt Livsmedelsverket.

Vattenverk kan så klart också få tekniska problem och när det är förhöjda bakterienivåer i dricksvattnet så uppmanas allmänheten att koka sitt vatten tills dess att problemen är över.

►LÄS MER: Nej, vegetarianer får inte ont i magen av kött

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa