Cirka 15 procent av Sveriges befolkning har förstoppning.
Cirka 15 procent av Sveriges befolkning har förstoppning.

Alla har vi försökt hålla oss någon gång från att gå på toaletten. Men varför ska man undvika att göra det? Metro har varit i kontakt med magdoktorn Peter Denno.

Du är hemma hos nya dejten. Kvällen innan åt ni en hel del god mat och några drinkar slank ner. Nu bubblar det för fullt i magen men du känner dig inte helt bekväm med att låna toaletten. Vad gör du nu? Försöker hålla dig tills tarmarna slår knut i magen eller tar risken att släppa en bomb inne på toaletten?

Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler enligt Peter Benno, magläkare på mag/tarmmottagningen på Hötorgets läkarhus.

– Om du regelbundet undertrycker signalen av att behöva tömma tarmen blir signalerna allt svagare vilket kan leda till förstoppning, förklarar han.

► LÄS MER: Fick inte gå på toa - riskerar böter

Cirka 15 procent av Sveriges befolkning har förstoppning och fler kvinnor än män lider av det, enligt Peter Benno.

Kan det vara farligt att hålla sig från att gå på toa? 

– Nej, det går inte att hålla emot en tarmtränging tillslut, då kommer det ske av sig själv. Förstoppning i sig är inte heller farligt men det kan ge nedsatt livskvalite.

Enligt Vårdguiden är det vanligt att gå på toaletten från ett par gånger i veckan till flera gånger om dagen.

► LÄS MER: Därför ska  du inte kasta hushållspapper i toaletten

–  Alla har olika rytmer. Det är inget konstigt om du brukar gå på toa tre om dagen medan pojkvännen gör det tre gånger i veckan, berättar doktor Benno.  

Men om ens rutiner förändras drastiskt ska man uppsöka vård uppmanar han. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset