Det är vanligt att det hittas allt från äppelskrutt till nappar och cigaretter på reningsverken.
Det är vanligt att det hittas allt från äppelskrutt till nappar och cigaretter på reningsverken.

Snabba ryck på morgonen eller avsaknad av en papperskorg på en offentlig toalett. Oavsett vad orsaken är så hamnar mycket i avloppen som inte ska vara där.

Att spola ned en tops i toaletten eller att använda hushållspapper att torka sig med när det tryter i toaskåpen kan hända de flesta utan att man tänker för mycket på det. Men det är inte för inte som det faktiskt finns uppmaningar om vad som får spolas ned i toaletten.

 

Skräp som hamnar i avloppen leder till extraarbete vid reningsverken då skräpet måste transporteras bort, pumpar kan stanna och behöva rensas och översvämningar kan orsakas. Det kan också betyda att vissa typer av gift löses upp och blir kvar i det renade vattnet när det slussas ut i vattendrag.

►LÄS MER:  Lagade mat inne på toaletten – bajsade utanför

Cajsa Wahlberg är miljökemist på Stockholm Vatten, och hon berättar att allt från äppelskrutt till nylonstrumpor hittas i reningsverkens galler.

– Det leder såklart till onödigt arbete. Sådana saker skulle lätt istället kunna hamna i en papperskorg om det fanns en i badrummet.

Men det finns gråzoner kring vad som kan spolas ned i avloppet. Exempelvis så är det oundvikligt att diskmedel, tvättmedel eller schampo hamnar i avloppsvattnet när vi rengör oss själva och våra ägodelar.

– Det är okej med rengöringsprodukter, men man måste tänka på vad det är man köper ur en miljösynpunkt. Helst ska produkterna vara miljömärkta. Då kan reningsverken rensa bort dem ordentligt, förklarar Cajsa.

Rätt och slätt – Vad får man spola ner i toaletten?

– Kiss, bajs och toalettpapper. Ingenting annat.

►LÄS MER:  Ny undersökning: Så snuskiga är vi på toaletten

Toalettpapper går enkelt att bryta ner. Till skillnad från hushållspapper är det tillverkat för att det ska lösas upp i vatten, vilket betyder att det inte finns spår av pappret när det kommer fram till reningsverken och heller inte behöver avlägsnas.

Även cigaretter och snus är vanligt att hitta i reningsverkens galler. Och precis som med andra giftiga ämnen går det inte att rena vattnet helt från dem utan de löses upp och följer med ut i naturen.

– Det är ingen fisk som dör för en nedspolad cigarettfimp, men på lång sikt kan det bli stora mängder gift, åtminstone om det renade vattnet slussas ut i ett mindre vattendrag. Om man generaliserar skulle det kunna betyda att fiskar och andra organismer inte kommer må bra eller kanske inte kan föröka sig längre fram i tiden, förklarar Cajsa.

Privat

Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholm vatten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset