Stopp! Bara kiss, bajs och toapapper får spolas ner.
Stopp! Bara kiss, bajs och toapapper får spolas ner.

Mängder av snus och fimpar spolas årligen ner i toaletterna – trots att de kan orsaka stor skada. – Varför slänga det i toaletten när man mycket hellre kan slänga det i papperskorgen? säger Margareta Lundin Unger, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Avfall som avfall. Eller?

Mycket kan slängas i papperskorgen, men det mesta ska hållas borta från toalettstolen. Snus och cigarettfimpar är ett sådant exempel, då restprodukterna innehåller ämnet kadmium.

– Det är ett miljögift och kan orsaka skada om det kommer ut i vattendragen. Reningsverken är byggda för att ta hand om kvävningsämnen så som fosfor. Kiss, bajs och toapapper är det enda som får spolas ner i toalettstolen, säger Margareta Lundin Unger.

Det är inte bara snus och fimpar som ofta hamnar fel. På vattenreningsverken är det även vanligt att de hittar bindor, tamponger och rester av läkemedel. Även flytande fett, som täpper till i reningsnäten, har blivit vanligare i våra avlopp, enligt Margareta Lundin Unger.

LÄS MER: Därför ska du inte kasta hushållspapper i toaletten

– En annan vanlig sak är p-plåster, och de innehåller hormoner som kan påverka vattenlevande organismer, säger hon.

Många är anslutna till kommunala avlopp, men för den som har ett eget avlopp uppmanar Margareta Lundin Unger att vara extra försiktig med vad man spolar ner.

– Ofta är det sämre rening där. Det man kastar i toaletten hamnar i vattnet, ofta i närmsta sjö där det kan påverka vattenorganismerna och i vissa fall kan det hamna i dricksvattnet, säger hon

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Cigaretter Snus