Det är viktigt att se barnet hela tiden.
Det är viktigt att se barnet hela tiden.

Att lägga en filt över barnvagnen för att skydda barnet mot solen, vinden eller någonting annat är ingen bra idé. Det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. ”Barnet kan tro att det är tillbaka i livmodern och sluta andas”, säger professorn Hugo Lagercrantz.

Våren är här och solen är framme allt oftare under dagarna. Men om du vill skydda din bebis mot solen ska du inte lägga en filt över barnvagnen. Det kan vara livsfarligt.

– Risken är att barnet slutar andas och drabbas av plötslig spädbarnsdöd, på grund av värmen. Den risken är liten, men den ökar om barnet blir för varmt. Bebisen kan tro att den är tillbaka i livmodern, säger Hugo Lagercrantz, barnläkare och professor vid Karolinska institutet.

Extra viktigt är att hålla ansiktet fritt. När bebisen är två, tre månader gammal är ansiktet det viktigaste för att reglera kroppens temperatur, enligt Lagercrantz.

LÄS MER: Expert: Tänk på det här när du köper barnvagn

Karolina Lindström är överläkare i barnhälsovård, och berättar att diskussionen om filt över barnvagn grundar sig i råden hur man minskar riskerna för plötslig spädbarnsdöd.

– Tre av råden är att ansiktet ska vara fritt, att det ska vara lagom varmt och att barnet ska kunna röra på sig. För att hålla koll på det är det bra att kunna se barnet, och har du en filt på vagnen finns risken att du inte gör det under en lång stund, säger hon och fortsätter:

– Är det dessutom ett tätt tyg så kan det bli väldigt varmt för barnet, och begränsa luftgenomströmningen.

LÄS MER: 11 månaders-bebis lämnades i varm bil – avled

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barn