En skytt ska ha livesänt terrordådet på en moské i Christchurch på Facebook och videon sprids nu snabbt över internet. Men det finns flera starka skäl till att du inte ska dela vidare videon. "Gärningsmannen vill att så många som möjligt ska se vad han har gjort", säger Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan.

Att folk är nyfikna och googlar efter videor som sprids i samband med terrordåd är inte ovanligt. Men det finns många anledningar till varför man inte ska dela videon vidare.

– Dels av hänsyn till offren, men det gärningsmannen vill är att så många som möjligt ska se vad han har gjort, säger Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan, och fortsätter:

– Att man filmar inför sitt dåd för att man vill dokumentera det man gör och förklara varför man utför dådet, det har vi sett tidigare. Men att man går live under själva attentatet är mer extremt. Det kan ha att göra med att man vill sprida skräck, man vill dokumentera det man gjort och att man kanske har en önskan om att inspirera andra.

LÄS MER: ”Tänk på det här när påståenden sprids vid stora nyhetshändelser”

Åsa Larsson, redaktör för Metros faktagranskaravdelning Viralgranskaren, håller med.

– Om det finns en gärningsman med ett budskap så kan du bli delaktig i att sprida dens budskap. Många våldsamma bilder eller filmer är en slags propaganda för de som vill förändra världen genom våldsdåd och övergrepp på oskyldiga, det blir som en slags reklamfilmer och riskerar att glorifiera gärningsmännen i sina kretsar.

Utöver det sprids uppgifter ofta i ett tidigt skede av en pågående händelse innan man vet om de stämmer eller inte. Det gör att felaktiga påståenden och rykten lätt får enorm spridning och sprider förvirring i ett läge där det finns ett stort behov av att veta vad som verkligen hänt.

– Dessutom, om det är en våldsam händelse där det finns människor som skadats och dödats så tänk på att inte sprida bilder av brottsoffren. Traumat av att bli utsatt som drabbad eller anhörig blir bara värre av att bli uthängd världen över, säger Åsa Larsson.

LÄS MER: ”Terroristen uppmanade att följa Pewdiepie i videon från dådet – nu svarar youtubern”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset