Att knipa – lyfta bäckenbottenmuskulaturen – är faktiskt lika viktigt för dem med penis. En stark bäckenbotten hjälper mot såväl tidig utlösning som dålig hållning. Dessutom kan orgasmerna bli mer intensiva.

Alla har bäckenbottenmuskulatur, oavsett kön. Bäckenbottenmuskulaturen är en grupp muskler i botten av bukhålan som har till uppgift att hålla uppe de inre organen. Muskulaturen fungerar också som slutning till urinrör, slida och ändtarm. Bäckenbotten är involverad när man tränar, hostar, nyser, kräks, kissar och bajsar, samt vid graviditet och förlossning.

Vid ansträngning, till exempel när vi bär tunga saker, motionerar eller nyser ökar trycket i buken. Det gör att organen trycks neråt. Därför är det viktigt att knipa – eller lyfta – bäckenbotten vid ansträngning men också att kunna slappna av i den. Skillnaden mellan en lyft och en avspänd bäckenbotten blir tydlig när vi tränar den.

LÄS MER: 7 saker du kanske inte visste om spermier

Träning av musklerna i bäckenbotten kan både förebygga och hjälpa oss att komma till rätta med problem som smärta i underlivet eller svårighet att hålla tätt (inkontinens), även försvagad bäckenbotten som kommer med åldern och tidig utlösning kan behandlas genom bäckenbottenträning.

Fördelarna är alltså många: Bäckenbottenträning gör att kvinnor lättare kan uppnå orgasm, och intensiteten i orgasmerna kan öka. Att problem med erektion och tidig utlösning kan bli bättre genom bäckenbottenträning hänger ihop med att förutsättningen för en erektion är ett fungerande blodflöde ut i penis svällkroppar och att blodet stannar där. Med en bra blodcirkulation och en tränad bäckenbottenmuskulatur kan musklerna i bäckenbotten se till att blodet stannar i svällkropparna. Musklerna håller dessutom den erigerade penisen i styr. Bäckenbottenträning blir alltså ett bra sätt att behandla det som kallas erektil dysfunktion, svårt att få och/eller behålla erektionen.

Dessutom är kontroll över bäckenbottenmusklerna hemligheten bakom att personer med penis kan få flera orgasmer innan utlösning.

Musklerna håller också organen i rätt läge, vilket förbättrar hållningen och ger ökad muskelkraft kring slida, urinrör och ändtarm.

Så, vad väntar du på? Sätt igång och kniip!

LÄS MER: 5 tips för dig som är ofrivilligt singel

Så tränar du bäckenbotten bäst

En slapp bäckenbotten kan ge lika mycket besvär som en spänd. Men det är aldrig försent att börja träningen. Dessutom kan du göra övningarna var som helst – i biofåtöljen, på bussen, när du borstar tänderna eller när du har sex!

 

Hitta rätt

För att hitta rätt, ligg på rygg med benen upplagda i rät vinkel, lätt böjda. Slappna av i kroppen. Knip ihop runt ändtarmen och fortsätt framåt uppåt runt slida och urinrörsmynning eller uppåt mot pungen och penisen. Fortsätt att knipa uppåt. Det ska kännas som ett lyft inuti. Eller som när du är kissnödig och behöver knipa och hålla emot. Ett annat sätt hitta rätt muskler på är att vid erektion spänna bäckenbotten så att penis rycker till. Har du slida kan du känna efter inuti – kan du krama om ett finger eller två? Då är du hittat rätt.

 

Styrketräning

När du känner att rätt muskler används, kan du både stå och sitta och göra övningen. Knip så hårt du kan från ändtarmen och uppåt och lyft i fem sekunder. Vila sedan lika länge och upprepa. Ju mer du tränar desto fler knip orkar du. Börja med fem gånger. Gör övningarna tre gånger per dag för bästa möjliga resultat.

 

Uthållighet

Den här övningen kan göras en gång per dag som ett komplement till styrketräningen. Du kniper med full kraft och håller knipet/lyftet så länge du orkar. Ta tid och sätt ett mål. Kanske 1–2 minuter kan vara en målsättning.

OBS: Glöm inte att slappna av helt mellan knipen!

 

Snabbhetsträning

Det är bra att även träna snabbhet. Då kniper du kort, i tre sekunder cirka tio gånger. Den här övningen gör du en gång om dagen.

 

Funktionsträning

Det här gör du vid ansträngning. Förbered en med ett knip, ett lyft i bäckenbotten inför ansträngning. Till exempel om du ska lyfta något, vid hosta, nysning eller när du springer.

 

Orgasmträna

Bäckenbottenträningen får du gratis vid en orgasm – det är den bäst

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset