Man vet aldrig vem som tar del av informationen du skickar när du till exempel sitter och väntar på flyget. 
Man vet aldrig vem som tar del av informationen du skickar när du till exempel sitter och väntar på flyget. 

Flygplatser, caféer, köpcentra, torg. Listan på platser där offentliga nätverk finns till ditt förfogande kan göras lång. Men att surfa publikt medför stora risker. – Gör ingenting som du inte skulle skriva på ett vykort, säger Tomas Olovsson, docent i Data- och informationsteknik på Chalmers universitet.

Att hitta wi-fi uppkoppling har aldrig varit lättare. Oavsett om du befinner dig på en flygplats utomlands eller nere i centrum i din hemstad så finns det inte sällan tillgång till ett offentligt nätverk. Genom ett par enkla knapptryck kan du ta dig ut på internet och känna dig som hemma igen.

Men se upp. Att surfa publikt medför risker var du än befinner dig. Namnet kan låta säkert och professionellt, men skenet kan mycket väl bedra.

– Största risken är ju att du i princip inte vet någonting om det här nätverket. Du ser bara en accesspunkt som heter någonting och vem som helst kan hitta på vilket namn som helst, säger Tomas Olovsson, docent i Data- och informationsteknik på Chalmers universitet.

LÄS MER: Nu blir det billigare att surfa utomlands

– Det är inget som hindrar mig från att ta min dator, sätta mig ute på Landvetter och kalla ett nätverk för vad som helst.

Dessutom går all information i klartext, det vill säga att all data som du skickar krypteras inte av det offentliga nätverket som du är uppkopplad till. Vem som helst kan se vad du gör.

– De kan läsa allt som står där, men de kan också ta över en session om de är riktigt kunniga. Om vi säger att jag läser min e-post då kan någon annan slänga ut mig så min dator kopplar ur sig och så fortsätter den personen att leka där. Det skulle mycket väl kunna hända, säger Tomas Olovsson.

LÄS MER: Priserna hänger inte med när det går allt snabbare att surfa i mobilen

Personer som ägnar sig åt att byta namn på nätverk för att ta del av din information kallas Man in the middle, MitM. De kan sitta på en flygplats eller vid ett kafé och försöka lura dig med sitt nätverksnamn. Är du väl inne på det till synes trovärdiga nätverket kan de modifiera och ändra allting eftersom all trafik dåmera går via deras dator.

– Går det i klartext så är det som att skicka ett vykort. Vem som helst kan läsa det och vem som helst kan ändra på det. Så man får ta det för vad det är.

– De kanske inte är intresserad av att förstöra eller förändra, utan de vill bara lyssna och se vad andra gör av ren nyfikenhet.

►LÄS MER: Fler poliser ska stoppa id-kapare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik