Omkring 38 procent av befolkningen är inte bekväm med utseendet på sitt könsorgan, enligt en undersökning från RFSU. 
Omkring 38 procent av befolkningen är inte bekväm med utseendet på sitt könsorgan, enligt en undersökning från RFSU. 

Omkring 38 procent av befolkningen är inte bekväm med utseendet på sitt könsorgan, enligt Kådiskollen, en rykande färsk undersökning från RFSU. Bland unga är andelen missnöjda ännu större. Samtidigt vet vi att de som är nöjda med utseendet på sitt könsorgan också har ett bättre sexliv. Därför kan det vara på sin plats att avliva lite utseendemyter kring snopp och snippa.

Vissa som hör av sig till RFSU funderar på att genomgå en operation eftersom de tycker att deras könsorgan behöver ”korrigeras”. Men det är inte alls säkert att det kirurgiska ingreppet gör det bättre. 

– En operation är ett allvarligt ingrepp. De är aldrig helt riskfria och dessutom är till exempel blygdläppar erogena zoner, de sväller och blir blodfyllda när vi blir kåta och det är skönt med beröring. Med operationer kan ärrvävnad bildas, känsligheten minskar. Operationer som gör penisar grövre kan också minska känseln och behöver göras om årligen, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

LÄS MER: 7 sätt att få fart på sexlusten 

För många har det dessutom visat sig att operationen inte gjorde någon skillnad, eftersom självkänslan inte låg i könets utseende.

Hur ser då en ”normal” penis ut?

Suzann Larsdotter berättar att det finns en stor variation i storlek men genomsnittslängden på en slak penis är 9,16 cm och på en penis med stånd 13,12 cm. Omkretsen på en slak penis är 9,31 cm i genomsnitt men 11,66 cm för en med stånd. Många män är mer upptagna kring storleken än deras partners.

– Alla föredrar inte en stor och lång penis, olika personer gillar olika, säger Suzann Larsdotter.

LÄS MER: Sexexperten sticker hål på fyra vanliga myter om kondomer 

Det är vanligt att de inre blygdläpparna är längre än de yttre, de kan sticka ut någon centimeter utanför slidan, och det kan ofta vara så att den ena blygdläppen är större än den andra.

– De inre blygdläpparna kan vara mellan en och åtta centimeter, det är väldigt individuellt och varierar mycket, säger Suzann Larsdotter.

En del som hör av sig använder ord som ”vidrig” eller ”äcklig” om sitt underliv – varför så starka ord?

– Tyvärr finns ett slags negativ kultur kring det kvinnliga könet och det gäller allt från lukt till utseende. Andra tycker inte att deras penis duger och det kan hindra dem från att starta relationer. De flesta har inte så här negativa tankar. Vi hoppas så klart att kunskap och stöd kan göra att det vänder, säger Suzann Larsdotter.

Hur vänder man ett dåligt genitalt självförtroende då? Det som gör skillnad är kunskap – och komplimanger.

– Många saknar bekräftelse för sitt kön. Berätta hur fint eller skönt din partners kön är, som ”vilka vackra blygdläppar!” Men är en penis liten, säg då inte att den är stor utan beröm den kanske för hårdheten istället. Vissa komplimanger behöver vara rimliga för att kännas positiva. Känns det obekvämt att ta orden i din mun – visa istället att du gillar och njuter av könet under sexet. Det kan ha en oerhört stor betydelse, säger Suzann Larsdotter.

LÄS MER: Här är fem likheter mellan snippa och snopp som du inte kände till 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset