Därför ska jag se matchen själv

D et har varit en märklig vecka för den fotbollsintresserade. Till att börja med för att dina kollegor, som för tre veckor sen inte såg skillnad på en offsidefälla och en lagrad Brie, nu ockuperar varenda storbildsskärm härifrån till Distrikt 12 klädda som Braveheart-statister på möhippa. En av dem vrålandes ”nu blir det mål! Nu blir det m…NU blir det mål!”. Oavbrutet. För att efter 63 minuter, som du ägnat åt att googla det ungefärliga straffet för dråp medelst plastvikingahjälm, vråla ”Där! Jag SA ju det!!!”.

Precis bredvid står Poltergeist-kollegan. Övertygad om att hen kan kommunicera med andra världar genom tv:n. Så hen skriker inte ”domarjävel” åt storbilden e-n gång. Nejnej. Den här hennen har hela dialoger med domaren. Hen för resonemang. Hen använder härskartekniker. Det är som att se matchen bredvid Tom Hanks och en volleyboll. Bredvid hen: Den intellektuelle strategikern, övertygad om att a-l-l-a taktiska predikament kan lösas genom att ”kötta!”. Därnäst: Kollegan som skriker som om Justin Bieber tagit av sig tröjan varenda gång bollen är…tja…någonstans över huvud taget. (Det är för fan Unibet-reklamen Agneta! Sätt dig ner!) 

O ch. Alltså. Jag u-p-p-m-u-n-t-r-a-r ju inte till en allmän tolkning av paragrafen om ”Nödvärnsexcess” i Brottsbalken som att det är okej att bruka våld mot dina kollegor. Jag säger bara att paragrafen uttryckligen stipulerar att gärningsmannen ”kan anses fri från ansvar” om ”omständigheterna var sådana att han svårligen kunde besinna sig”. 

Det är faktiskt inte jag som säger det. Det är lagen.

Och så har vi då politikerna. Efter att Johan Wiland förlorat i gris på landslagets träning och straffades genom att övriga laget fick skjuta bollar i rumpan på honom följde ju två dygn där det samlade rubriksättarskrået i svensk nyhetsmedia länsade Sean Banans retorikförråd. Och efter det följde förstås politikernas fördömanden. ”De är ju förebilder! Tänk på barnen!” Förlåt? Så att sälja missilfabriker till Saudiarabien är helt okej, men när Anders Svensson skjuter en fotboll i stolgången på reservmålvakten då ska vi plötsligt tänka på BARNEN!? ”Mnnååh! Tänk på 6-åringarna som tar efter!” Alltså, har du sett en 6-åring skjuta en fotboll? Det är lika läskigt som att se en full ingenjör försöka sparka en kudde. ”Men hur ska vi förklaaara det här för baaarnen?” Men vafan, säg sanningen. ”Nä förstår ni Theodor och Smilla, om bara Wilands röv hade fått hålla första stolpen så hade vi aldrig torskat mot Ukraina.” 

Ja. Jag kom väl ifrån ämnet här lite kanske.

Jag ville i alla fall bara säga att när jag väljer att se matcherna ensam hemma i fortsättningen så ska ni absolut inte ta det personligt.

Jag tycker precis lika illa om er allihop.

+ Säga vad man vill om det italienska lagets underarmar. Men du hade fan aldrig kunnat hålla de där killarna inlåsta på Fox River.

Att ingen i Kiev hållit upp en landslagströja där de strukit över ”Svensson” och skrivit dit ”Wilands röv” gör mig djupt besviken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset