Order!!! Den brittiske talmannen John Bercows desperata försök att få ordning och reda i det brittiska underhuset är något som har fått många att undra: Varför är det så kaosartat i det brittiska parlamentet?

Förbjudet att applådera

Eftersom det är helt förbjudet att applådera inne i kammaren så använder man istället rösten. När en ledamot vill visa sitt stöd till någon av sina partikollegor så skriker hen ”Hear, hear” istället för att ge en vanlig applåd. Dessutom räds man inte för att bua åt sina motståndare när tillfälle ges. Med allt skrik och burop hamnar ljudnivån ibland uppemot 100 decibel, vilket motsvarar ljudnivån på en nattklubb.

LÄS MER: Storbritannien ett steg närmare att lämna EU

Uråldrigt röstningssystem

Tillvägagångssättet vid omröstningar är också något som skiljer sig rejält från vad vi är vana vid i den svenska riksdagen, och även det här ger upphov till en hel del röra. När talmannen utlyser en omröstning så får ledamöterna välja mellan att gå till två olika rum som ligger i anslutning till kammaren. Ett rum är för de som röstar för, och ett rum är för de som röstar emot. Sedan prickas varenda ledamot av när de återvänder in till kammaren, och det är den avprickningen som ligger till grund för omröstningen. Systemet är gammalt och sker alltså helt manuellt, något som har utnyttjats genom åren. Vid ett tillfälle smög en Labourledamot tillbaka in i rummet tre gånger, och kunde därför också rösta på förslaget flera gånger.

LÄS MER: Storbritanniens kritiserade valsystem – så fungerar det

Formaliteter

Men varvat mellan buropen och röstfusk så måste ledamöterna använda sig av del formaliteter som kan uppfattas som extrem artighet. Ett exempel på det är att man tilltalar varandra, både partikamrater och motståndare, som ”Honourable gentlemen”.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset