Området som Afrin ingår i kallas för Rojava.
Området som Afrin ingår i kallas för Rojava.

Svenska kändisar tar till sociala medier för att visa sitt stöd för folket i Afrin efter att Turkiet har inlett attacker mot området. Bland dem finns Rojda Sekersöz, vinnare av årets nykomling på Guldbaggegalan och radioprofilen Dilan Apak.

Turkiet har inlett attacker i kurdiskhållna områden i Afrin i nordvästra Syrien.

Hashtagen #SupportAfrin har skapats i stöd för de civila i området som inte kunde fly innan attackerna började, samt för YPG och YPJ. YPG och YPJ är folkets försvarsenheter, det vill säga, den beväpnade grenen av Demokratiska unionspartiet i Rojava. YPJ är kvinnornas försvarsenheter. När IS attackerade området var det YPG och YPJ som motade bort dem. Turkiet inledde sedan operationen för att förstöra delar av YPG och YPJ. YPG och YPJ har under kriget mot IS varit en nyckelallierad till bland annat USA.

Många menar även att Turkiet attackerat staden på grund av att den ligger i ett område där kurder, araber, assyrier, syrianer, yazidier, turkmener, armener, beduinstammar och tjerkesser samexisterar. Kritiker mot Turkiet menar att det pågår en etnisk utrensning i området, då deras politiska system skrämmer Turkiet och Erdogan.

LÄS MER: Macron varnar Turkiet om Syrieninsats

Turkiet anser att den kurdiska milisen i Syrien, YPG, är en förlängning av gerillarörelsen PKK. PKK i sin tur har i årtionden kämpat, ofta med våld, mot centralmakten i sydöstra Turkiet. President Erdogan har vid flera tillfällen sagt att han kommer att få ett slut på den syrisk-kurdiska milisen i Afrin, då han anser att de utgör en säkerhetsrisk.

LÄS MER: Legosoldaterna utkämpar Rysslands hemliga markkrig i Syrien

Genom att använda sig av hashtagen vill aktivister och engagerade uppmärksamma det våld som förekommer i området. Några av de som har delat hashtaggen på instagram är Rojda Sekersöz, vinnare av årets nykomling på Guldbaggegalan, Guldbaggenominerade skådespelaren Evin Ahmad och radioprofilen Dilan Apak. Hashtagen har fått fler än 600 inlägg på Instagram.

Afrin:

Afrin ligger i västra Kurdistan. Ibland även kallat syriska Kurdistan. Området ligger ligger i norra Syrien längs den turkiska gränsen med floden Tigris och irakiska gränsen i öst vidare förbi floden Eufrat och mot medelhavet i väst. Området är uppdelat i tre kantoner med Afrin i väst, Kobani i mitten och Jazira i öst.

Området som Afrin ingår i kallas för Rojava. I det området samlas varje kvarter i råd och beslutar i frågor som berör dem. Dessa råd består av minst 40% kvinnor och minst 40% män. Det här systemet kallas demokratisk konfederalism.

Svenska Rojavagrupperna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset