Enligt myggexperterna Jan Lundström och Rickard Ignell gillar myggor svett.
Enligt myggexperterna Jan Lundström och Rickard Ignell gillar myggor svett.

Att mygg gillar att sticka vissa personer mer än andra är ett faktum. Enligt myggexperterna Jan Lundström och Rickard Ignell är det främst din doft som avgör om du ses som en munsbit eller inte.

För myggor är människor som vandrande matbitar.

– De ser att här kryllar det med däggdjur som ingen tar nytta av så det är bara att suga i sig en slurk, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på biologisk myggkontroll.

► LÄS MER: Experten: Så skyddar du dig bäst mot myggen i sommar

Enligt Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi och expert på myggors doftsystem, är myggor beroende av dofter för alla sina beteenden. Dofter hjälper myggorna att hitta blommor för att suga nektar, för att hitta socker för energi, äggläggningsplatser och blodvärdar som djur och människor.

– Det finns ett antal dofter som har publicerats. Mygg gillar fotsvettsdofter, lite sura dofter och ammoniak, säger Rickard Ignell.

– Du kan minska på doften genom att duscha, tvätta dig och byta strumpor. Går du runt och är varm och svettigt luktar du marinerad och god, säger Jan Lundström.

Men det ska inte vara vilket svett som helst. Enligt Rickard Ignell är myggorna inte intresserade av lite lätt färskt svett. Nej, myggorna vill ha svett som brutits ner i 12 till 24 timmar för att det ska vara helt rätt.

– Genom att duscha är det större chans att myggen håller sig borta men å andra sidan ökar du risken att få bromsar efter dig. Bromsar älskar människor som precis har badat, säger Rickard Ignell.

► LÄS MER: Experterna: Så här dödar du en fästing

Myggor gillar enligt experterna även octenol som används i många myggfällor. Denna doft som också kallas svampalkohol luktar likt en champinjon är en ljuvlig doft enligt myggen.

– De flesta mygg gillar denna doft men inte alla, säger Richard Ignell.

För att hålla myggen borta kan du enligt honom plantera basilika, använda dig av eteriska oljor eller syntetiska dofter som finns i djungelolja och de andra myggmedel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa