Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Fem miljoner amerikaner lämnade Facebook i maj. Är det nu vi börjar tröttna? ”Det är inte så coolt när mormor börjar hänga där”.

Facebook är världens största sociala nätverk och närmar sig 700 miljoner användare världen över. Men i länder som USA, Kanada, Storbritannien och Norge har trenden vänt och förra månaden lämnade fem miljoner amerikaner tjänsten.
– Unga tycker inte det är så coolt när mormor börja hänga där, säger Sofia Mirjamsdotter, expert på sociala medier.
– I Sverige ökar användandet fortfarande, men knappt någonting alls bland tonåringar. Pigga rörliga människor vill ha något nytt och fräscht.

Hon menar att det inte finns någon specifik konkurrent som tar över Facebook-användarna men att det är naturligt att vi tröttnar på sajter på nätet.
– Så är det på nätet. Lika fort som det går att bygga upp kan det rasa igen. Jag är inte alls säker på att Facebook kommer vara i närhet av sin storhet om fem, tio år.

Globalt sett fortsätter Facebook att växa, men ökningstakten har minskat. Två gånger om året gör Vincenzo Cosenza, expert på digital marknadsföring, en världskarta över sociala nätverk. Den senaste fastslår att Facebook är störst i världen. Men enligt Sofia Mirjamsdotter har sajten snart nått sitt tak.
– Marknaden är mättad i USA, det är ändå hälften av befolkningen som använder det. Att förvänta sig att öka efter det går inte att göra.

Enligt Facebook har sajten inte alls tappat användare. ”Vi är nöjda med vår tillväxt”, skriver företaget.

Urban Brådhe

– Jag förstår att folk tröttnar på Facebook när de ändrar layout och utnyttjar reglerna, säger Facebook-användaren Frida Olsson Wessely, 33, med sonen Elliot (till vänster). Varken Sofia Gomina, 26, med Aida och Karolina Kusing, 33, med Ivar, har Facebook.
 

Urban Brådhe

Thomas Pettersson, 55, förskolechef, Stockholm: – Jag skaffade Facebook för ungefär ett år sedan för att hålla kontakten med min dotter när hon var i Indien. Jag använder det mest till att hålla koll på barnen.
 

Urban Brådhe

Leonor Lidge, 17, studerande, Stockholm: – Mer, man är ju inloggad nästan hela tiden. Jag sitter och kollar aktivt någon halvtimme om dagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset