Under onsdagen höll FBI-direktören James Comey ett tal om kryptering och integritet, där han argumenterade för att "total integritet" hindrar rättskipning. Det som dock väckte uppmärksamhet var när han medgav att han tejpar för webbkameran på sin dator.

När FBI-direktören James Comey under onsdagen höll ett tal om kryptering och integritet väckte det mycket uppmärksamhet. Inte för att han argumenterade för att "total integritet" hindrar rättskipning, utan för att han medgav att han tejpar för webbkameran på sin dator.

Som NPR rapporterat om kom medgivandet i samband med en fråga om den ökade medvetenheten kring hur teknologi kan användas för att spionera på människor. Comey sa då att han också delade den rädslan.

► LÄS MER: Världens största otrohetssajt hackad – svenska kunder kan avslöjas
 

– Jag såg något om det i nyheterna så jag härmade det. Jag tog en bit tejp, jag har förstås en personlig laptop, och satte tejpen framför webbkameran. Det gjorde jag för att jag såg att någon som var smartare än jag satt tejp för sin webbkamera, sa Comey.

Detta fick många att anklaga Comey för dubbelmoral, eftersom Comey argumenterat för att teknikföretag inte ska göra "ohackbara" teknikprylar eftersom detta hindrar möjligheterna för polisen att ta sig in i till exempel telefoner. Medgivandet att han tejpar för sin webbkamera för att hindra att någon ska hacka sig in i den och se vad han gör tolkades av flera som att han därmed medvetet hindrade rättsskipning.

"FBI-direktören Comey har skapat en ohackbar webbkamera som kommer hindra rättskipning och därför bör undersökas. Skamligt", skrev Christopher Soghoian, analytiker vid ACLU Speech, Privacy, and Technology Project, sarkastiskt på Twitter.

Att tejpa för sin webbkamera är inte helt ovanligt, eftersom det finns flera instanser där hackare tagit sig in i privatpersoners webbkameror. 2013 utsattes bland annat Cassidy Wolf, vinnare av Miss teen USA, för utpressning efter att en hackare tagit sig in i hennes webbkamera och tagit bilder av henne i privata situationer. Även FBI har tidigare använt sig av sådan teknik för att undersöka misstänkta personer.

► LÄS MER: Säkerhetstjänst spionerade på Yahoo-användare via webbkameror

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott