I helgen träffas FN:s säkerhetsråd på Österlen i Skåne för ett informellt arbetsmöte.
I helgen träffas FN:s säkerhetsråd på Österlen i Skåne för ett informellt arbetsmöte.

Stämningen i FN:s säkerhetsråd är sämre än på länge. Nu hoppas regeringen på att lätta upp stämningen genom att hålla helgens diskussioner på Dag Hammarskiölds gård i Skåne.

I dag anlände FN:s Generalsekreterare António Guterres tillsammans med medlemmar från femton länder inom FN:s säkerhetsråd till Dag Hammarskiölds gård i Backåkra på Österlen i Skåne. Det är mycket som står på spel inför helgens samtal, då stämningen i rådet är sämre än på länge. Anledningen till det är främst ländernas oenigheter gällande kriget i Syrien och i synnerhet den misstänkta kemgasattacken där den 7 april.

Det är första gången som det årliga informella arbetsmötet för FN:s Säkerhetsråd sker utanför USA. Anledningen till att det nu sker i lilla Backåkra utanför Ystad i Skåne, är dels på grund av att Sverige har en gästplats i FN:s Säkerhetsråd mellan 2017 och 2018. Men också för att det är FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskiölds gård. Han hade nämligen planerat att efter sin pension dra sig tillbaka på gården. Nu menar regeringen att gården kommer bli en del den tidigare generalsekreterarens arv och fungera som en mötesplats för diskussioner om ämnen som låg honom varmt om hjärtat.

Sverige har dessutom haft ett uttalat mål med gästplatsen i säkerhetsrådet mellan 2017 och 2018, nämligen att förbättra samtalsklimatet.

– Det kan vara en möjlighet – om rådets medlemmar känner att det här är en plats där man kan prata uppriktigt och åstadkomma något. Men det är också nervöst med allt praktiskt, det är en stor apparat säger Margot Wallström till DN.

LÄS MER: Efter misstänkta kemgasattacken – FN:s Säkerhetsråd ska mötas om Douma

Det här ska rådet diskutera

Temat för helgens samtal är hur FN:s fredsbevarande insatser kan stärkas och effektiviseras och hur samverkan kan öka med regionala organisationer. Men enligt Magdalena Bexell, docent vid statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet, kan frågan om Syrien komma att överskugga det egentliga temat.

Vad tror du mer konkret att säkerhetsrådet kommer diskutera i helgen?

– Det mest akuta är läget i Syrien och det kommer nog överskugga det som egentligen är helgens tema, det vill säga fredsbevarande insatser.

Vad borde rådet diskutera?

– Man bör ta tillfället i i akt att nu, under lunga former, diskutera Syrien, men också långsiktiga frågor som konfliktförebyggande arbete, det är det som borde stå högst upp på agendan. Men det blir lätt att akuta konflikter överskuggar och jag tycker det är viktigt att komma ihåg att FN är så mycket mer än säkerhetsrådet. Över hälften av FN:s budget går exempelvis till arbetet mot fattigdom, och det är oerhört viktigt även med det långsiktiga. 

LÄS MER: Uppgifter om ny kemgasattack i Syrien – över 70 döda

Vad kan vi vänta oss av denna helg? Och kommer vi få veta vad som diskuterats?

– Detta är ett informellt möte, så länderna behöver inte visa upp sina diskussioner inför världen. Det kommer inte resultera i nya beslut, resolutioner eller tydliga åtgärder. Syftet är att komma förbi det och föra lugnare och informella samtal bortom världens ögon. Förhoppningsvis kan det lugna ner den väldigt hetiska ton som vuxit fram här senaste veckan främst mellan USA och Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om FN