Ett återinförande av studentexamen skulle öka möjligheten att mäta elevernas kunskaper och samtidigt förhindra så kallade glädjebetyg, menar Moderaterna.
Ett återinförande av studentexamen skulle öka möjligheten att mäta elevernas kunskaper och samtidigt förhindra så kallade glädjebetyg, menar Moderaterna.

Moderaterna vill återinföra stundentexamen för att bättre kunna mäta elevers betyg och för att få bort glädjebetygen. Förslaget möter dock stark kritik från Socialdemokraterna.

Ett återinförande av studentexamen skulle öka möjligheten att mäta elevernas kunskaper och samtidigt förhindra så kallade glädjebetyg – betyg som är högre än elevens faktiska kunskapsnivå. Det menar Moderaterna, som nu vill utreda saken närmare.

– Det väsentliga är ju att se till att alla elever har de kunskaper med sig från gymnasiet som man faktiskt behöver, inte att man får ett papper i handen som säger att man kan någonting som man faktiskt inte kan, säger Erik Bengtzboe, Moderaternas skolpolitiske talesperson, till Sveriges Radio.

LÄS MER: Debatt: Ge gymnasieelever rätt att överklaga sina betyg

Proven ska rättas centralt

Förslaget innebär bland annat att studentexamen ska vara det avslutande steget efter diagnostiska och nationella prov, som ska digitaliseras och rättas centralt. Metoden ska göra det lättare att jämföra skolors och elevers resultat över tid, menar Moderaterna.

– Som en del i ett paket med centrala prov, diagnostiska prov, hela vägen från förskoleklassen och upp till avslutningsprov i gymnasiet behöver vi ha en garant för att eleverna verkligen har de kunskaper med sig som man behöver för att börja utbildning på universitet eller högskola, säger Bengtzboe till Sveriges radio.

Förlaget sågas av S

Förslaget möter dock stark kritik från gymnasieminister Anna Eksröm (S), som inte tror att moderaternas metod för att få bort glädjebetygen är rätt väg att gå.

– I stället för att skapa stora och dyra kontrollapparater så borde vi gå på det som är glädjebetygens orsaker. Grundproblemet är en skolmarknad där skolorna konkurrerar om elever. När skolor går med vinst riskerar man att vinstjakten gör att man sätter generösa betyg, säger hon till TT.

LÄS MER: Studenten – kommersiellt fylleslag eller välförtjänt firande?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset