Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan 28 februari 1986.      
Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan 28 februari 1986.      

Döden är ett ämne som skrämmer många. Trots det är kända mordplatser och gravar turistmål. Metro pratade med en guide och en forskare om varför det är så.

Jacques Schultze ger guidade spökturer i och kring Malmö och Lund, bland annat på platser där historiska mord har begåtts.

– Det är många som är nyfikna, jag har till exempel en guidad tur med buss där vi besöker tre gamla mordplatser. Den har jag arrangerat i 20 år och intresset är fortfarande stort.

Jacques Scultze upplever inte att de som följer med på turerna gör det för att frossa i hemskheter.

– En stor del av de som följer med har hört talas om de här brotten och vill veta vad som verkligen hände.

LÄS MER: Mordet på Olof Palme – minut för minut 

Thomas Blom är professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet. Han har undersökt fenomenet med turister som besöker bland annat gravar och mordplatser. I sin forskning myntade han begreppet morbid turism för att beskriva den här sortens resor.

– Det är inget nytt. De egyptiska pyramiderna är ju egentligen gravplatser och dit åkte människor långt före ordet turist ens var uppfunnet.

Under 1900-talet blev utflykterna till gravar och brottsplatser mer kommersialiserade, menar Thomas Blom. I dag omsätter souvenirer kopplade till exempelvis mordet på John F. Kennedy stora summor.

– Spekatkulära mord och dödsfall, som Olof Palme och Marilyn Monroe, är extra populära. 

LÄS MER: Olof Palmes sista promenad i 360 grader 

Det finns postiva aspekter med turism av det här slaget, anser Thomas Blom. Bland annat skapar det arbetstillfälen. Samtidigt påpekar han att det kan gå för långt.

– Efter morden i Knutby i början av 2000-talet var det många turister som kort efteråt åkte dit för att titta på brottsplatserna. Det var nog inte särskilt trevligt för de anhöriga.

Jaques Schulze är noggrann med att inte ta upp brott som skett i närtid i sina guidade turer.

– För mig är det viktigt att händelserna ligger åtminstone 45 till 50 år tillbaka i tiden. Det handlar i första hand om respekt för offren och de efterlevande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Turism