Flera nyhetsmedier skrev på torsdagsförmiddagen att Jan Björklund avgår. Något som visade sig vara felaktigt. Allting berodde på ett tekniskt misstag på riksdagsförvaltningens webbplats.

”Jan Björklund avgår som partiledare för liberalerna” – så stod det i flera nyhetsflashar som skickades ut på torsdagsförmiddagen. Källan var riksdagens hemsida. Några minuter senare dementerades nyheten av partiledaren själv.

”Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktig”, skrev Jan Björklund på Twitter bara minuter efter att nyheten briserade.

Texten om avgången låg kvar på riksdagens hemsida en halvtimme efter dementin, men är nu borttagen.

– Det här verkar vara bakomliggande krav i it-system om att man inte kan ange ett tillsvidareuppdrag utan att man rent tekniskt måste ange en sluttid. Dessa tekniska krav där man måste precisera en tid har uppenbarligen gått ut på webben, vilket det absolut inte skulle göra, säger Jessica Stringer Bodin, tillförordnad sektionschef för riksdagsförvaltningens webbplats, till DN.

Liberalerna var kritiska till att misstaget kunde ske.

"På riksdagens hemsida fanns i morse en helt felaktig uppgift om att Jan Björklund skulle avgå som partiledare. Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt", säger Christer Nylander (L), i ett pressmeddelande.

Även på de andra partiledarna stod det på torsdagsförmiddagen ett slutdatum för uppdraget. För Annie Lööf (C) var datumet exempelvis den 19 oktober i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Teknik