I Stockholm brukar den meteorologiska våren oftast komma 16 mars. Men i år är ingen vår i sikte i huvudstaden, enligt SMHI:s prognoser.
I Stockholm brukar den meteorologiska våren oftast komma 16 mars. Men i år är ingen vår i sikte i huvudstaden, enligt SMHI:s prognoser.

I södra Sverige kom våren redan 15 februari. Men i mellersta Sverige ser våren ut att anlända senare än vanligt. "Våren är inte på gång," säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Tussilagon och lärkor i all ära. Men det finns även en meteorologisk definition av den efterlängtade årstiden vår.

Den säger att när dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader sju dagar i rad så är den första av de dagarna den första vårdagen. Våren kan dock tidigast infalla 15 februari.

LÄS MER: Expertens tips: Så vårstädar du ditt hem

I år fick de södra och västra delarna av Götaland vår redan 15 februari, vilket är något tidigare än vanligt. Kort därefter kom även våren till områden kring Värnen och till viss del även Vättern. Men där var det stopp.

Nu ser våren ut att i stället komma senare än normalt till de mellersta delarna av landet.

– Det beror på att vi hade en mild februari, men mycket bakslag under mars. Det har varit mycket nederbörd och kyligare luft, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Tre förödande stormar vi minns

Under den här veckan väntas fortsatt ostadigt väder, där både snöfall och regn blandas med sol.

När våren infaller kan skilja sig åt ordentligt från år till år. Där de södra delarna av landet kan få vår redan i februari kan det dröja ändå till i maj innan de nordligaste delarna av landet får uppleva samma milda temperaturer.

Stockholm brukar exempelvis i genomsnitt få meteorologisk vår 16 mars, ett datum som infaller redan på lördag den här veckan i år. Men på onsdagen föll snö i Stockholm, och någon vår är inte i sikte, enligt SMHI:s prognoser.

– Vi ligger kvar i den kyligare luften, det finns inget i prognosen att vi kommer att få upp någon vårvärme. Våren är inte på gång i övriga Sverige den är veckan.
Och med tanke på hur prognosen ser ut så tror jag inte att vi får vår i Stockholm 16 mars i år, konstaterar Jon Jörpeland på SMHI.

Vårens ankomst 2019 och när våren brukar anlända

Två kartor som visar vårens ankomst. Den vänstra kartan visar vilka platser i Sverige som hade fått meteorologisk vår 12 mars 2019. Den högra kartan visar vårens början för den av WMO definierade normalperioden 1961-1990. De gula partierna visar platser där våren i genomsnitt brukar infalla i maj. De ljusaste gröna delarna visar platser där våren brukar infalla i april. Till de områden som är snäppet grönare kommer våren i mars. Den mörkt gröna färgen i södra Sverige visar platser där våren brukar infalla i februari. Foto: SMHI.

Då brukar det bli vår i olika delar av landet:

Malmö 22 februari
Göteborg 28 februari
Visby 9 mars
Jönköping 14 mars
Stockholm 16 mars
Karlstad 19 mars
Sundsvall 30 mars
Umeå 9 april
Östersund 11 april
Luleå 15 april
Kiruna 1 maj

Källa: SMHI.

LÄS MER: Insändare: Gratis guide till att överleva snön

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset