Från 1 augusti kan sommaren när som helst säga tack och hej.
Från 1 augusti kan sommaren när som helst säga tack och hej.

”Pessimister” kanske du tänker om de som pratar om att sommaren är över. Men från och med den 1 augusti kan sommaren officiellt tacka för sig. Enligt SMHI är det datumet och temperaturen som avgör när hösten är här.

Temperaturen avgör när en årstid kommer. För vår och höst finns även datum men sommaren och vintern kan hoppas över om det inte blir tillräckligt varmt eller kallt. Hösten kan komma tidigast den 1 augusti och våren den 15 februari men absolut senast den 31 juli. Temperaturerna börjar nu sjunka och snart kan hösten vara här om den inte redan kommit.

– Hösten är officiellt här när det har varit under tio grader varmt fem dagar i streck. Det första dygnet räknas sedan som höstens ankomst, säger Hans Bengtsson på SMHI.

► LÄS MER: Experten: Här bör du inte vara när det åskar och blixtrar

Ankomstdatumet kan därför bestämmas först i efterhand. Varför höstens temperatur är satt till en dygnsmedeltemperatur på under tio grader beror på en känsla.

– Temperaturen motsvarar när vi känslomässigt upplever att nu är det höst, säger Hans Bengtsson.

► LÄS MER: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

Samtliga årstider förutom våren tar över officiellt när den temperatur som kännetecknar dem varat i minst fem dygn. För våren gäller sju. Vinter blir det när temperaturen sjunker under nollgradigt, vår när plusgraderna återvänder och sommar vid plus tio.

– När hösten infallit kan sommaren aldrig komma tillbaka, säger Hans Bengtsson.

Åtminstone inte förrän nästa år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset