Den som har längtat efter lite svalka har fått sina böner hörda. Efter de senaste dagarnas högsommarvärme drar nu ett lågtrycksområde med regn och åska in över stora delar av landet. Men sedan ser det ut som att värmen gör comeback.

Jessica Gow/TT

Efter en ostadig vecka ser det ut som att det återigen kan bli badväder.

Sommarvädret blir ordentligt mycket ostadigare den kommande veckan jämfört med förra veckans svettiga dagar. Under morgonen och förmiddagen i dag drar ett regnområde in över södra landet och fortsätter sedan norrut.

LÄS MER: Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det

– Det är ett ganska sammanhängande regnområde som kommer att ligga över både södra och norra Norrland i kväll och i natt. Bakom det, i Götaland och Svealand, luckras molntäcket upp under dagen och solen kan då kika fram emellanåt, men samtidigt blir det måttlig till frisk vind, säger Maria Jönsson, meteorolog på väderinstitutet Foreca. 

Temperaturen kommer i dag att ligga på 15-20 grader i södra landet, och mellan 10 och 15 grader i norr. Tisdagen ser i stort sett likadan ut.

– I morgon får vi växlande molnighet med uppehåll i Götaland, Svealand och södra Norrland, medan resterna av dagens regnområde ligger kvar över norra Norrland. Och även morgondagen blir ganska blåsig, säger Maria Jönsson.

Även resten av veckan bjuder på lite deppigare och ostadigare väder. Under onsdagen drar ett nytt regnområde in söderifrån och i samband med det blir det risk för åska i Götaland och Svealand.

LÄS MER: Så påverkas vi av värmen när vi dricker alkohol

– Det skulle kunna bli kraftig åska på en del håll, men det är svårt att säga exakt var, säger Maria Jönsson.

De kommande tio dagarna blir alltså ostadiga, men efter det ser det faktiskt ut som ett nytt högtrycksområde kan dra in över Sverige. 

– Det finns en högtrycksrygg som skulle kunna växa in framåt början av nästa veckan. Det blir inte de temperaturerna som vi nu har haft, men vi kan i alla fall komma upp över dryga 20 grader. Men det är forfarande väldigt osäkert hur det kommer att utveckla sig, säger Maria Jönsson. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder