Kanske är det bara är jag som inbillar jag mig? Borde jag verkligen lägga mig i? Att knacka på hos en granne som man misstänker far illa kan kännas jobbigt. Men att avstå från att göra det kan få fruktansvärda konsekvenser, menar organisationen Huskurage.

Foto: Montage/TT/Pressbild
Om man är orolig för en granne ska man agera snabbt, menar Nina Rung och Peter SVensson som är initiativtagare till Huskurage.

– Det handlar om att visa omtanke för sina medmänniskor. Om du känner att något inte stämmer ska du agera, säger Peter Svensson.

LÄS MER: Fyra av fem anmäler inte våld i sin närhet

2014 tog han och sambon Nina Rung initiativet till Huskurage, en organisation som uppmanar människor att agera om de känner oro inför att en granne far illa. Det kan exempelvis handla om att man hör dunsar och skrik eller att någon som du brukar springa på i trappen plötsligt inte längre syns till. Att knacka på dörren hos den man är orolig för är ett bra första steg, säger Peter Svensson.

– På det sättet visar man att man bryr sig om de som bor runtomkring en. Om man tycker det känns obehagligt kan man kontakta andra i huset och gå dit tillsammans. Och om det skulle uppstå en hotfull situation ska man alltid kontakta polisen.

Även polisen uppmanar människor att reagera om man tror att något inte står rätt till.

– Förutsättningarna för hur man kan agera ser olika ut. Men alla kan göra något, vare sig det handlar om att gå emellan i ett slagsmål eller ringa till oss, säger Lars Byström, presstalesperson hos polisen.

Idén bakom Huskurage kom till delvis som ett resultat av deras respektive jobb. Peter Svensson  är projektledare på en ungdomsjour, innan dess  jobbade han under flera år med våldsprevention inom omsorgen. Nina Rung arbetar som brottsutredare hos polisen. De märkte båda på varsitt håll hur grannar till personer som utsätts för våld ofta känner till vad som pågår, men att många trots det inte agerar.

– Då insåg vi på allvar behovet av att få närbeonde till brottsoffer att agera.

Det fysiska våldet i en destruktiv relation är ofta bara en av flera metoder som en person använder för att kunna kontrollera sin partner. Det hänger inte sällan samman med en social kontroll, där den utsatta personen i allt högre utsträckning inte tillåts träffa familj och vänner. Till sist återstår bara förövarens sociala nätverk.

LÄS MER: Stockholmspolisen bland de sämsta på kvinnovåld

– I den sortens situation blir grannar enormt viktiga eftersom de bor nära och har en annan möjlighet att upptäcka vad som händer.

Ett tidigt agerande är att föredra, menar Peter Svensson. På så vis kan en utsatt person få hjälp i tid.

– Den första misshandeln i en relation resulterar väldigt sällan i ett dödsfall. Istället brukar våldet eskalera och bli grövre över tid. Därför ska man inte vänta med att knacka på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset