Om du är taktisk och tar ut dina semesterdagar rätt kan du få riktigt långa sammanhängande ledigheter.
Kristi himmelfärds dag: Ta ledigt tre och en halv/fyra dagar – få nio dagar
Kristi himmelfärds dag (25 maj) infaller som vanligt på en torsdag. Vissa arbetsplatser har också halvdag på onsdagen. Här krävs det alltså tre och en halv eller fyra dagars ledighet för att få totalt nio dagar. Datumen som man bör se till att vara ledig på är i vilket fall som 22-24 maj och 26 maj.
Nationaldagen: Ta ledigt en dag – få fyra
Sveriges nationaldag (6 juni) infaller på en tisdag i år. Här är det läge att ta ledigt den 5 juni, vilket ger en sammanhängande ledighet på fyra dagar.
Midsommarafton: långhelg
Som vanligt är Midsommarafton (23 juni) på en fredag, vilket ger dig långhelg. Här kan du ta ledigt torsdagen innan eller måndagen efter för en ännu längre helg!
Julen: Ta ledigt tre dagar – få tio eller ta ledigt sex och en halv/sju dagar och få sexton dagar
Julen 2016 är som bekant inte särskilt bra för arbetstagarna då både julafton och nyårsafton ligger på en lördag. 2017 ser dock lite bättre ut. Då ligger julafton (24 december) på en söndag, vilket gör att både juldagen (25 december) och annandagen (26 december) blir extra lediga dagar. Även nyårsdagen (1 januari 2018) infaller på en måndag.
Om du vill ha en ganska lång ledighet: Ta ledigt 27-29 december. Då är du ledig 23 december till 1 januari.
Om du vill ha en riktigt lång ledighet: Ta ledigt 27-29 december och 2-5 januari 2018 (den 5 januari har vissa halvdag). Då är du ledig 23 december till 7 januari.