Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog i god stämning i somras när Sverige valdes in i säkerhetsråd. Nu väntar grovjobb i rådet. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog i god stämning i somras när Sverige valdes in i säkerhetsråd. Nu väntar grovjobb i rådet. Arkivbild.

Dålig stämning kan bli ett hinder för Sverige att göra skillnad i rollen som tillfällig medlem och ordförande i FN:s säkerhetsråd.Det påverkar möjligheterna att ta upp nya frågor och lösa ut konflikter, enligt UD.

Regeringen och utrikesdepartementet är inne på upploppet i de intensiva förberedelserna för platsen i säkerhetsrådet. Sedan några veckor sitter Sverige som observatör i rådet och från årsskiftet finns det en medlemsstol reserverad, för två år framåt. Det blir en rivstart eftersom Sverige under januari också ska vara ordförande.

Stötta Guterres

– Det viktiga är att ge den nye generalsekreteraren Antonio Guterres en bra start. Det finns en outnyttjad potential för generalsekreteraren som inte används, säger en UD-diplomat.

Tanken är att ta fasta på Guterres tio års erfarenhet som chef för FN:s flyktingorgan UNHCR och att bistå honom i att understryka att FN inte bara ska inrikta sig på att lösa utan också förebygga konflikter.

När det stod klart i somras att Sverige med god marginal hade valts in i säkerhetsrådet skrev utrikesminister Margot Wallström (S) att det för FN innebär att "en av dess största bidragsgivare tar med sig engagemang och idéer men också krav på reformer och förändring, in i organisationens innersta rum".

Sätter gränser

Det är bara det att stämningen i de där innersta rummen beskrivs som extra dålig nu, rent av usel. Det sätter skarpare gränser än vanligt för vad som är möjligt att åstadkomma, bedömer UD.

De offentliga, hårda utspelen som i världspolitiken ofta mest är ett sätt visa för hemmapubliken att man inte är någon mjukis, uppges ha spritt sig till förhandlingsrummen. Den mer konstruktiva, lösningsinriktade dialogen har ratats, framför allt mellan de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet. Den blev inte bättre när Ryssland nyligen lade in sitt veto i säkerhetsrådet mot ett stopp för flygattacker mot Aleppo.

– Det är väldigt ovanligt att människor använder en sådan ton mellan varandra i slutna rum, säger en UD-tjänsteman.

För att i någon mån försöka gjuta olja på vågorna inriktar sig de svenska diplomaterna på att tala med alla, inte om andra. En förhoppning är att det ska hjälpa att vara saklig, påläst och att arbeta hårt för att bidra till ett bättre samtalsklimat. En annan ambition är att försöka förhindra att motsättningarna inte sätter käppar i hjulen för att lösa hittills mindre låsta konflikter, som i republiken Kongo-Kinshasa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset