Systembolaget bryter mot sin egen policy när arbetsvillkoren på sydafrikanska vingårdar brister. Det visar ett reportage från Uppdrag Granskning. Arkivbild.
Systembolaget bryter mot sin egen policy när arbetsvillkoren på sydafrikanska vingårdar brister. Det visar ett reportage från Uppdrag Granskning. Arkivbild.

Det finns allvarliga missförhållanden för arbetare på sydafrikanska vingårdar. Trots det fortsätter Systembolaget att samarbeta med gårdarna.– Det är bättre att fortsätta handla, och ställa krav, än att sluta handla, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.

"I hela den här kedjan ska mänskliga rättigheter respekteras och acceptabla arbetsvillkor råda", står det i Systembolagets policy. Men när SVT:s Uppdrag Granskning besöker ett flertal vingårdar i Sydafrika kan de visa på allvarliga missförhållanden.

Arbetarna på vingårdar har olagligt låg lön och en arbetstid på över 12 timmar per dag. På andra gårdar har arbetare avskedats sedan de gått med i facket. Bekämpningsmedel som länge har varit förbjudna i Skandinavien används på gårdarna och trots att skyddsutrustning är lagstadgad saknar arbetarna skydd som ansiktsmask och stövlar.

Slavlika villkor

Trevor Christians, generalsekreterare för fackförbundet CSAAWU, säger att Systembolaget och de andra nordiska uppköparna är väl medvetna om hur leverantörerna bryter mot både lagar och etiska riktlinjer.

– De vill inte att ni ska se lögnen. Ni kommer se folk som ser ut som slavar, säger han till Uppdrag Granskning.

Systembolaget har själva gjort inspektioner på en av vingårdarna som förekommer i Uppdrag Gransknings reportage. Så sent som i mars i år var högsta ledningen på plats och efter det skickade Systembolaget krav på förändringar till vingården.

Krav ställs varje gång

– Vi har aldrig gjort en revision i Sydafrika och inte ställt krav efteråt. Det finns alltid mer att göra, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, till TT.

Hon berättar att bolaget gör regelbundna besök hos de aktuella vinproducenterna i Sydafrika.

– Det är ett land med stora och tuffa utmaningar. Det vi kan göra är att långsiktigt finnas på plats med ett tydligt kravställande. Men det är bättre att fortsätta handla, och ställa krav, än att sluta handla, säger Ida Ingerö.

Efter ungefär ett år görs en kontroll av att samtliga krav är uppfyllda.

– Under den tiden ska det löpande rapporteras in när åtgärder görs, säger Ida Ingerö.

Ogrundade anklagelser

På Systembolagets hyllor finns en rad olika viner från Robertson Winery, en av Sydafrikas största vinexportörer. Redan 2013 fick Systembolaget uppgifter om att något inte står rätt till på en av vingårdarna.

Geoff Harvey, exportchef för Robertson Winery, vägrar att ställa upp på en bandad intervju. I ett möte med Uppdrag Gransknings reportrar hävdar han att anklagelserna saknar grund. När reportern frågar om han kan säga det i kameran svarar Harvey:

– Nej, jag vill inte skaka din smutsiga hand. Du är en vidrig skithög.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset