Småkyligt, lätta regnskurar och växlande molnighet. Det är bilden många av oss har av en klassisk svensk midsommar. Men stämmer det verkligen att högtiden nästan alltid kantas av dåligt väder?

Björn Larsson Rosvall / TT Nyhetsbyrån

Det ser ut att bli en blöt midsommar i hela landet. Men stämmer det vad "alla vet", att högtiden alltid bjuder på ostadigt väder?

Vi ser ut att behöva ladda med paraply och regnställ inför årets midsommarfirande. Med temperaturer på 10-15 grader är prognosen ganska så dyster i hela landet.

– Ja, i alla fall om man är ute efter sol och värme, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Att midsommar oftast innebär regn och kyla tycks vara något av en allmän "sanning". Men är det verkligen så? Ja, det ser faktiskt ut att stämma.

Naturligtvis varierar det mellan de olika delarna av landet, men sett till SMHI:s statistik de senaste tio åren har midsommaraftnarna i Sverige generellt dominerats av dåligt väder.

Midsommar i regnställ väntar

Sedan 2004 har det sällan gått en sommar utan ostadigt väder, regn och skurar, även om det också varit flera år då temperaturen har legat på det normala för högtiden, det vill säga mellan 15-20 grader.

När det kommer till den kallaste midsommaraftonen för hela landet får vi dock gå tillbaka ända till 1987. Då hade Stockholm som högst 11 grader under dagen och i inre Norrland var det på vissa håll nära nollgradigt.

Men de som klarar sig undan fredagens regnoväder kan räkna med normala temperaturer. Och vill man undvika skurarna är sannolikheten för uppehåll enligt SMHI i allmänhet större längsmed kusterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder