Om man på något sätt vill förmedla sitt missnöje med ett parti är det inte särskilt klokt att göra det via en valsedel tillhörande just det partiet. 

”Hej du väljare som tog en moderat valsedel och skrev ’Dö kapitalistsvin’. Tack för din röst på Moderaterna, gör gärna om det nästa val”.

Så skrev den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali i en status på sin Facebooksida. Inlägget har i skrivande stund fått över 1 400 likes på Facebook samt lagts ut på twitter och retweetats över 90 gånger. ”Det är en partikamrat vars storasyster är rösträknare som berättade detta till honom” skriver Hanif Bali i ett mejl till Metro.

Enligt länsstyrelsen i Stockholm kan det mycket väl vara så att berättelsen stämmer. 
– Ja, om det står Moderaterna så har ju väljaren valt det. Tar man en valsedel från Moderaterna så röstar man generellt på Moderaterna. Skriver man sedan 'dö kapitalistsvin' på den så säger ju inte det så mycket egentligen, säger valsamordnaren Anita Attersant. 

Hon är däremot tydlig med att det inte finns några specifika riktlinjer att gå efter i dessa fall. 
– Man bedömer det från röst till röst. Har man till exempel strukit över partibeteckningen och skrivit dit en annan är det partiet som är ditskrivet som gäller. Med andra ord är det inte så lätt att avgöra såhär på rak arm, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014