Människor räddas från en båt på Medelhavet. Arkivbild.
Människor räddas från en båt på Medelhavet. Arkivbild.

Antalet flyktingar och migranter som omkommer i Medelhavet ökar. Med två månader kvar av året är siffran redan lika hög som den för hela 2015.– Det är det dödligaste året hittills på Medelhavet, säger UNHCR:s talesperson Adrian Edwards till TT.

Minst 3 740 flyktingar och migranter har omkommit i Medelhavet hittills i år, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det motsvarar antalet döda för hela 2015.

Siffrorna blir än mer alarmerande mot bakgrund av att antalet människor som hittills i år tagit sig sjövägen till Europa är en tredjedel så många som förra året.

Andelen som dör har alltså ökat dramatiskt.

Fler från Libyen

En trolig förklaring är att en större andel av det totala antalet båtresor nu sker över den längre och betydligt farligare sjövägen från Nordafrikas kust, i stället för från Turkiet till Grekland där trafiken minskat drastiskt efter flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU.

Dessutom har smugglarna i högre utsträckning börjat använda sig av bräckliga gummibåtar, i stället för de dyrare fiskebåtar som tidigare var vanliga och som blivit svårare att få tag på, enligt UNHCR.

– Vi har också en situation där vi ser fler massavgångar från Libyen och andra platser inom korta tidsperioder, vilket försvårar räddningspersonalens arbete, säger Adrian Edwards.

Lagliga vägar

Människosmugglarna kan fortsätta i princip ostört från laglöshetens Libyen.

En viktig åtgärd för att minska dödstalen på Medelhavet är att erbjuda lagliga vägar till asyl för de människor som flyr krig och konflikter, enligt UNHCR. Det kan handla om att införa så kallade humanitära visum, öka antalet vidarebosättningar och tillåta familjeåterföreningar.

– Det är åtgärder som var och en för sig själv kanske påverkar ett mindre antal. Men kombinerat kan de göra en viktig skillnad. För varje liv som räddas spelar en stor roll, säger Edwards.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset