Tusentals personer har mist livet under sin flykt över Medelhavet. I tisdags hittades ytterligare 25 döda migranter i en gummibåt. Arkivbild.
Tusentals personer har mist livet under sin flykt över Medelhavet. I tisdags hittades ytterligare 25 döda migranter i en gummibåt. Arkivbild.

Minst 3 800 flyktingar och migranter har mist livet på Medelhavet i år när de har försökt ta sig över till Europa. Det är den högsta dödssiffran någonsin under ett år.

"Vi kan bekräfta att minst 3 800 människor har rapporterats döda eller saknade i Medelhavet hittills i år, vilket innebär det högsta antalet som någonsin noterats", skriver UNHCR:s talesperson William Spindler till nyhetsbyrån AFP i ett mejl. Förra året omkom 3 771 personer på Medelhavet.

Färre färdas – fler dör

Den sorgsna rekordsiffran har nåtts trots att det i år har varit klart färre människor som försökt ta sig över havet jämfört med i fjol. 2015 nådde mer än en miljon människor Europa medan det under 2016 hittills handlar om knappt 330 000 tusen. Antalet flyktingar och migranter gick ner kraftigt över överenskommelsen i mars mellan Turkiet och EU om att stänga rutten till de grekiska öarna.

Den farligaste vägen till Europa bedöms vara den från Libyen till Italien, där man räknar ett dödsfall per 47 anlända. Den kortare vägen från Turkiet till Grekland har en risk att omkomma på ett dödsfall per 88 anlända, enligt UNHCR.

Dåliga båtar

FN:s flyktingorgan förklarar ökningen av dödsfall, trots att det totala antalet migranter och flyktingar gått ned så mycket, med att människosmugglarna ofta använder dåliga båtar som inte klarar resan. Dessutom verkar man ofta packa fler människor på båtarna än tidigare, enligt UNHCR.

Förlista fartyg där många färdas har mindre chans för överlevnad än andra, enligt organet, och dessutom har många katastrofer kunnat kopplas till dåligt väder.

25 döda hittade

Senast i tisdags hittades 25 migranter döda i en gummibåt i Medelhavet, strax utanför Libyens kust, enligt Läkare utan gränser (MSF). På durken i båten fanns bränsle och havsvatten och de omkomna hade troligen avlidit av kvävning, brännskador eller drunkning. Ombord på båten fanns även 107 överlevande, några med allvarliga skador. "23 av de räddade hade fasansfulla kemiska brännskador, sju av dem var så allvarligt skadade att de behövde evakueras till Italien, två med helikopter", skriver MSF på Twitter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset