Foto från en tidigare protest mot president Joseph Kabilas styre i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Foto från en tidigare protest mot president Joseph Kabilas styre i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Kroppen efter en död polis brändes under gatuprotester mot regeringen i Kongo-Kinshasa, uppger ett vittne för Reuters. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att två poliser dödats under sammandrabbningarna. Enligt oppositionen har minst fyra civilpersoner mist livet.

Tusentals människor samlades på måndagen i stadsdelen Limete i huvudstaden Kinshasa för att protestera mot vad man hävdar är presidenten Joseph Kabilas försök att klamra sig fast vid makten genom att senarelägga valen. Demonstranterna kräver att han avgår i december när hans mandatperiod är slut.

Myndigheterna har nu förbjudit protesten, och polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna. Enligt BBC News hade de protesterande tänt eld på bilar och byggt upp barrikader på en av Kinshasas huvudgator. Minst tio personer har gripits under demonstrationerna som urartade i våld.

AFP rapporterar att minst fyra civilpersoner och två poliser dödats, och för Reuters uppger ett vittne att några demonstranter lynchade en polis och brände hans kropp. Enligt AFP säger en katolsk nunna att en polis "brändes levande".

Joseph Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001. Konstitutionen förbjuder honom från att kandidera än en gång, men han har inte visat några tecken på att vilja lämna ifrån sig makten i tid.

Ett val var inplanerat till november i år, men i augusti meddelade valkommissionen att det inte kommer att finnas något fullständigt register över röstberättigande förrän i juli nästa år. På måndagen krävde demonstranterna även att kommissionen ger besked om exakt när presidentvalet ska hållas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset