Karfentanil beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin.
Karfentanil beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin.

Karfentanil används för att söva stora vilda djur, som elefanter. Men preparatet har också tagit en rad människoliv i Europa och USA den senaste tiden. Nu har dödsdrogen nått Sverige.

En 15-årig norsk pojke hittades död på sitt rum i mars i år. Framför sig hade han ett vitt pulver som han hade beställt från nätet. Det visade sig vara den syntetiska opioiden karfentanil. För polisen i Norge var dödsfallet det första som kunde kopplas till preparatet och det har varit omskrivet i norska medier de senaste månaderna.

LÄS MER: Droganvändare: Den svenska narkotikapolitiken dödar oss

Karfentanil är en opioid som beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin. Det var aldrig meningen att den skulle användas av människor. Men sedan en tid tillbaka har det rapporterats om flera dödsfall i drogens spår ibland annat Östeuropa och USA.

Nu har det livsfarliga preparatet påträffats i Sverige. Det bekräftar Nationellt forensiskt centrum så väl som Rättsmedicinalverket.

I USA har narkotikapolisen lyckats spåra att de flesta av paketen med drogen skickats från Kina. På grund av detta har kinesiska myndigheter agerat och förbjudit export av bland annat karfentanil, rapporterar amerikanska public service-radion NPR.

Karfentanil är narkotikaklassat i Sverige men finns inte i något godkänt läkemedel, enligt Läkemedelsverket.

LÄS MER: Livet handlade om att fixa pengar till droger: ”Det var ett heltidsjobb”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om drogpolitik